Elke dag om 11 uur houdt het Nationale Crisiscentrum een persconferentie en deelt de cijfers van de coronacrisis van de voorbije 24 uur mee. We volgen die trouw op en delen ze aan u mee zoals wij ze horen.

Het voorbije etmaal kwamen 584 nieuwe patiënten in het ziekenhuis terecht en 363 mensen zijn ontslagen. Op dit ogenblik liggen 5.376 mensen in het ziekenhuis met het coronavirus en 1.144 mensen liggen op intensieve zorg, een stijging met 56. Dat maakt dat de bezettingsgraad van de bedden op intensieve zorgen 52 procent bedraagt; waarvan 906 mensen beademing nodig hebben en  dat is een stijging met 72. 

Het aantal doden stijgt ook sterk: gisteren werden 123 doden gemeld, vandaag zijn er dan 60 meer, namelijk 183. In totaal zijn in ons land nu 1.011 doden door het nieuwe coronavirus gestorven. 

Mondmaskers
Over de mondmaskers zegde de Franstalige klinisch bioloog Emmanuel André: “Het debat is heel belangrijk, iedereen wil transparantie. De mondmaskers zijn een nuttig middel om de verspreiding tegen te gaan. Maar het is niet genoeg en niet honderd procent efficiënt. Ze zijn vooral nuttig voor wie het meest blootgesteld wordt. Hygiëne is heel belangrijk, een masker kan dat niet vervangen.” 
“Het is veel belangrijker om onze handen te wassen en om afstand te houden, voor de gewone burgers in de straat hebben de maskers weinig zin”, zegde viroloog Steven Van Gucht nog

“Enkele essentiële verplaatsingen zijn toegelaten, dat is nu wel voor iedereen duidelijk. Hou deze inspanningen vol, ook de komende dagen met het mooie weer. Geniet de volgende dagen van het mooie weer, maar hou afstand van elkaar en was je handen. Hygiëne is de boodschap. En samenscholingen blijven verboden”, is de raad van de overheid.

En Limburg?
Wij blijven de meest besmette provincie met 22 besmettingen op 10.000 inwoners, veel hoger dan West-Vlaanderen en Brabant en nog hoger dan Oost-Vlaanderen en Antwerpen. Er zijn nu 1.902 mensen besmet door het coronavirus, een stijging met 202, en dat is de hoogste stijging tot nu toe. Gisteren lag dat cijfer nog op 153 en eergisteren op 60.