Raadslid en fietser ijveren samen voor herinrichting kruispunt Ziekerenweg-Tiensesteenweg

Het Truiense gemeenteraadslid Eddy El Herbouti (Vooruit) reed onlangs fietser Rohnny Wouters aan op het drukke kruispunt van de Tiensesteenweg en de Ziekerenweg in het centrum van Sint-Truiden. Daar waar er vaak geroepen wordt op elkaar bij een ongeval, effende de hoffelijkheid en het Truiense dialect van beider mannen het pad naar overleg. Dader en slachtoffer ijveren nu samen voor een veiliger kruispunt.

Eddy El Herbouti en fietser Rohnny Wouters op het kruispunt waar je via de Ziekerenweg de stad inrijdt. Een drukke straat met veel voetpad en weinig ruimte voor auto’s en fietsers

Begin juni reed Vooruit-gemeenteraadslid Eddy El Herbouti op het kruispunt van de Tiensesteenweg en de Ziekerenweg Rohnny Wouters aan. Bij het inslaan van de straat botste El Herbouti frontaal tegen Wouters, die ‘snel’ kwam aangefietst. Wouters kwam op de motorkap terecht en raakte lichtgewond. Zowel zijn e-bike als de auto van El Herbouti waren beschadigd. “Ik stapte snel uit”, vertelt El Herbouti. “In paniek riep ik: Ik riep ‘gie’t het? Gie’t het? Moët ich den ambelans belle?” Waarop Rohnny Wouters antwoordde: “Da moët nè. Da is ni nuudig.” Het raadslid wilde dan toch op zijn minst de politie bellen. “Ich goan de polisse belle.” En Wouters weer: “Da moët djee ni doen.” El Herbouti belde toch de politie, ook al omdat dat verplicht is wanneer er gekwetsten zijn. Rohnny Wouters vertelt hoe hij het ongeluk heeft ervaren. Hij legt uit: “Ik rij ook met de motor en daardoor heb ik leren vallen, dat was mijn geluk. Ik verwijt Eddy El Herbouti niets. Iedereen rijdt op dat kruispunt over die fietssuggestiestrook; het had evengoed een andere bestuurder kunnen zijn. De strook stopt daar ook plots, alsof we vanaf dat punt vogelvrij zijn.” El Herbouti van zijn kant was geschrokken: “Ik had daar echt geen fietser verwacht. Je ziet dat niet als je van de Tiensesteenweg komt. Een fietssuggestiestrook valt veel minder op. Gelukkig viel de schade voor hem mee!”

Een automobilist kan bijna niet anders dan de fietssuggestiestrook te gebruiken  

Samen voor een veiliger kruispunt

Terwijl dader en slachtoffer samen op de komst van de politie wachtten, zagen zij met eigen ogen dat op het drukke kruispunt dat quasi alle auto’s automatisch gebruik maken van de fietssuggestiestrook om de bocht te nemen. Sommigen gaan zelfs een stuk over het voetpad. “We kwamen samen tot de conclusie dat deze plaats levensgevaarlijk is voor fietsers en willen nu een signaal geven aan het stadsbestuur om dit zwarte punt veiliger te maken. Ook de dag erna was er een ongeluk, deze keer met een lijnbus.” Waarnemend burgemeester Ingrid Kempeneers (cd&v) reageert: “Het is inderdaad niet het meest evidente kruispunt in onze stad. Ik ervaar dat zelf ook. Onze dienst Mobiliteit is aan het kijken hoe het kan heringericht worden, maar dat ligt niet zo voor de hand.” Raadslid El Herbouti rondt af: “Ik was in fout, maar om erger te voorkomen moet hier echt iets aan gedaan worden. Het voetpad is hier breder dan de smalle straat. De straat moet breder en het voetpad smaller. Ik neem dit mee naar de gemeenteraad van aanstaande maandag.” En knipogend op Wouters: “We zijn nooit kwaad op elkaar geweest, zeker niet toen bleek dat we alle twee plat Sintruins praatten (lachen allebei)!”

“Het drukke kruispunt is dringend aan herinrichting toe”, zeggen El Herbouti en Wouters