Sint-Truiden vervangt de komende drie jaar alle klassieke straatlampen op haar grondgebied door ultrazuinige en interactieve ledverlichting.
Hiermee werkt het stadsbestuur aan zijn duurzaamheidsdoelstellingen, waartoe het zich engageert in het kader van de Europese Burgemeestersconvenant voor Klimaat en Energie.
Bijkomend en uniek voor Vlaanderen: Sint-Truiden is de eerste stad die de combinatie maakt van led en intelligente verlichting. Doordat de armaturen zijn voorbereid op plug-ins voor datageneratie, bijvoorbeeld voor het meten van luchtvervuiling of verkeersdrukte, wordt Sint-Truiden een slimme stad.
Gisteren werd het pilootproject aan de Sportlaan in Sint-Truiden. Hier zijn de werken al in uitvoering.
“We beschikken over 7600 verlichtingstoestellen op ons grondgebied deze zijn goed voor een uitstoot van 600.000 kg CO2. Normaal zouden wij 60% hiervan de volgende 10 jaar moeten vervangen door ledlampen, wij doen dit nu versneld in 3 jaar. Dit zal de CO2 uitstoot sterk doen dalen en niet te vergeten onze energiefactuur zal met 40% dalen”, aldus milieuschepen Ingrid Kempeneers (CD&V).
Of de energiefactuur zal dalen (en voor wie) moet nog blijken. Het verband tussen co2 uitstoot en straatlampen, is, voor mij althans, niet duidelijk.
Mogen we ook de méérkost van zo’n super-lamp kennen, zodat we de factuur beter kunnen inschatten ?
De stad zal hieroor jaarlijks 160.000 euro besparen. Mooi. Het stadsbestuur glundert, zelfs met masker.
Wat niet wordt gezegd: Het betreft een investering van 4,5 miljoen euro.
De ”terugverdientijd” bedraagt dus net iets meer dan 28 jaar… Tenminste, als die lampen zolang meegaan.
Hoera !
Vandaag zijn de nieuwe led-lampen geplaatst in Zepperen. NB op de Roosbeeksraat. Er is wel één vergeten ter hoogte van het nummer 15.