Met bijna 500 (ex-)leden, (ex-)zwemmers en sympathisanten werd afgelopen weekend in tennisclub Leopold 100 jaar ‘De Piste’ gevierd. Daarmee is de tennisclub één van de oudsten van Limburg. “Maar bij het ontstaan was er veel meer dan tennis. Je kon er ook lopen, fietsen en zwemmen. Er werd zelfs in 1933 een werelduurrecord wielrennen gevestigd.

“Het evenement van het afgelopen weekend is een eerste stap in de viering van 100 jaar De Piste”, geeft Marijn Ghys ons mee. “Er zijn vier elementen in deze viering: een reünie, een podcast, een tijdlijn met museum en een festival met live-bands. De podcast loont zeker de moeite. De oud-voorzitters en oud-uitbaters komen erin aan het woord. Via leuke anekdotes en verhalen leren we hoe de legende van De Piste zo lang kon overleven. De tijdlijn en het museum zijn de rest van de zomer te bezichtigen in de club, net als de maquette van De Piste van de jaren ’30. Nu kijken we vooruit naar de Grand Slam Legends. dat wordt hier een heus festival en de apotheose van ons feestjaar. Er komen zelfs tribute bands die het repertoire van Abba, U2, Queen en Bon Jovi brengen.

Rijke geschiedenis: van zwembad naar werelduurrecord

“De Piste van Sint-Truiden kent een rijke geschiedenis”, vult voorzitter Kris Peeters aan. “Je kon er zwemmen in de Vissegatstraat, en op de piste werden straffe records behaalt. Zo werd op de wielerbaan in 1933 het werelduurrecord wielrennen gevestigd werd door de Fransman, Maurice Richard. Hij fietste er 44,77 km in een uur.”

                                                                                     

 

Eind jaren ’30 werd de piste afgebroken en kwamen er tennisvelden in de plaats. Maar de naam ‘De Piste’ zou decennia lang, tot op de dag van vandaag, blijven meegaan. Ruim tien jaar geleden moesten de tennisvelden verhuizen omdat er appartementen werden neergepoot. Van de toenmalige sportsite blijft dus niets meer over. Tennisclub Leopold staat sinds 2014 naast het (nieuwe) zwembad. “In de 35 jaar dat ik lid ben van de Leopold Tennisclub heb ik de club zien evolueren van een elitaire club met zeer weinig jeugd naar een club die toegankelijk is voor iedereen. We hebben zo’n 300 leden, van wie honderd twintigers”, besluit huidig voorzitter Kris Peeters.

Spotify – 100 jaar De Piste

Foto’s – ©Tennisclub Leopold/Willy Ilsbroeckx

 

Alle ex-uitbaters en voorzitters werden in de bloemetjes gezet