De hoge daling bij het aantal coronabesmettingen blijft aanhouden, gemiddeld worden nu iets minder dan 15.000 besmettingen per dag vastgesteld. Ook in de ziekenhuizen zien we lagere cijfers in de opnames, het aantal patiënten in de ziekenhuizen en op intensieve zorg. De overlijdens stijgen helaas nog, al zou daar volgende week een kentering in kunnen komen. Bekijk hier de meest recente cijfers die we uit de gegevens van Sciensano en de VUB distilleerden.

Tussen 6 en 12 februari werden in ons land elke dag gemiddeld 14.822 besmettingen geregistreerd, dat is een daling met 46 procent in vergelijking met de week ervoor (30 januari – 5 februari). Tussen 6 en 12 februari werden gemiddeld elke dag 54.300 testen uitgevoerd. Dat is een daling met 30 procent. De positiviteitsratio in diezelfde periode bedroeg 30,9 procent (- 8,6 procent). Dat cijfer betekent dat net geen 31 op de 100 tests positief waren. Het reproductiegetal in die periode lag op 0,86, 6 procent minder dan een week geleden. Een getal lager dan 1 wijst erop dat de verspreiding van het virus aan kracht verliest, een getal hoger dan 1 dat die aan kracht wint.

Piek van de ziekenhuisopnames voorbij
Ook het aantal ziekenhuisopnames blijft dalen. Tussen 9 en 15 februari werden per dag gemiddeld 260 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Dat is een daling met 20 procent. Dat cijfer slaat op mensen die specifiek wegens COVID-19 in het ziekenhuis belanden, niet op mensen die met een andere aandoening in het ziekenhuis terechtkomen en vervolgens positief testen op het coronavirus.
Er liggen momenteel 3.514 personen met een coronabesmetting in de Belgische ziekenhuizen. Ook hier zien we nu een afname in vergelijking met een week geleden, met 16 procent. Dit cijfer gaat wél over alle covidpatiënten, dus ook mensen die eerst met een andere aandoening werden opgenomen. 363 van hen liggen op de afdelingen intensieve zorg. Ook dat is een daling, eveneens met 16 procent, in vergelijking met een week geleden.

Het aantal overlijdens blijft helaas nog wel stijgen.
Tussen 6 en 12 februari overleden dagelijks gemiddeld 44 mensen aan de gevolgen van COVID-19, 4 procent meer dan in de week ervoor. In totaal zijn er in België al 29.778 corona-overlijdens te betreuren. Op 10 februari werden 64 overlijdens – op één dag tijd – geregistreerd. Het is van de vierde golf geleden – van eind november/begin december – dat voor die parameter een dergelijk hoog cijfer werd opgetekend.

De dagcijfers van dinsdag 15/2
Hier vind je de dagelijkse cijfers voor de gemeenten van Haspengouw, zoals medegedeeld door de VUB en de nationale barometer.