In bisdom Hasselt is besloten om in lijn met de vormsels ook de eerste communies uit te stellen.

In heel Limburg zullen de communies dus na de zomervakantie plaatsvinden. Wanneer de communies kunnen doorgaan is nog niet duidelijk, maar “in elk geval voor het herfstverlof”, luidt het bij het bisdom.

Het bisdom van Hasselt schuift “in principe” de eerste communievieringen eveneens naar het najaar, net zoals vorig jaar. Voor de precieze timing mikt het bisdom vooral op september en oktober, en “in elk geval voor het herfstverlof”. Het bisdom voegt er wel aan toe dat het mogelijk blijft om ook voor die tijd op een creatieve manier in kleinere groepen de eerste communie te vieren, mits de maatregelen het toelaten.

“Grote of kleine pastorale eenheden/federaties, grote of kleine groepen eerstecommunicanten maken een wereld van verschil in tijden dat versoepelingen van maatregelen al dan niet kunnen voorzien worden; het is aan de pastoor, het team van de pastorale eenheid en de catechisten samen om te beslissen deze weg in te slaan. Daarnaast bestaat in de Kerk altijd de mogelijkheid dat ouders zelf in overleg met de pastoor beslissen hun kind tot de communie toe te laten; dat gebeurt dan op individuele basis in alle eenvoud tijdens een zondagse eucharistieviering”, aldus het bisdom van Hasselt.