Het aantal coronabesmettingen lag maandag op liefst 1.625, wat in dezelfde grootteorde ligt als de cijfers van eind maart en begin april. Alleen wordt nu vaker getest, klinkt het telkens als tegenargument. Hoe moeten we dan eigenlijk inschatten hoe zorgwekkend het nu is?
“In vergelijking met de eerste golf staan we nu maar aan de voet van de berg, terwijl we toen op de top stonden. Gemiddeld worden er meer dan 30.000 per week afgenomen. 3,2 % was positief. Twee weken geleden was dat nog 2.5 %. Dit wijst erop dat er daadwerkelijk meer virus circuleert. De stijging van de cijfers kan dus niet te wijten zijn aan het feit dat we meer testen. Tevens is er een belangrijke toename van het aantal ziekenhuisopnames: In alle regio’s, maar vooral in Brussel en Antwerpen”, aldus viroloog Steven Van Gucht.
“De besmettingscijfers verdubbelen nu om de acht dagen. Enkele dagen geleden was dat nog om de twaalf dagen. Afgelopen week waren er vier dagen met meer dan 1.000 besmettingen.” Tussen 8 en 14 september waren er gemiddeld 978 nieuwe coronabesmettingen per dag, dat is een toename met 74 procent ten opzichte van de vorige week. Bij de 10 tot 20-jarigen en bij 60-plussers is het aantal besmettingen verdubbeld. Dit is geen goed nieuws”, aldus Van Gucht
Groepsimmuniteit?
Sciensano heeft het aantal antistoffen in het bloed van bloeddonoren onderzocht. Voor de studie zijn ruim 10.000 stalen onderzocht. Uit analyse blijkt dat ongeveer 5% van de donoren antistoffen heeft. Dat aandeel blijft stabiel sinds april 2020. “We moeten deze resultaten voorzichtig interpreteren. Dit is een specifieke doelgroep. Ze zijn geen perfecte spiegel van de bevolking”, zegt Van Gucht.
Voor een tweede studie hebben Sciensano en het Instituut voor Tropische Geneeskunde het bloed van 850 gezondheidswerkers maandelijks onderzocht. En wat blijkt? Sinds eind april is het aantal gezondheidswerkers mét antistoffen stabiel gebleven. Om en bij 8%.
Hieruit kunnen we concluderen dat
- “De Belgen zijn er goed in geslaagd om de verspreiding van het virus tegen te gaan”, aldus Van Gucht.
- “Deze percentages tonen aan dat we nog ver verwijderd zijn van groepsimmuniteit.” De resultaten wijzen op 8 procent immuniteit, ver verwijderd dus van de benodigde 50 à 70 procent.”
Wat als men symptomen heeft?
Volgens Steven Van Gucht zijn de symptomen van Covid-19 zeer divers en soms zeer vaag. Bij twijfel: contacteer uw huisarts. Je moet je pas zorgen maken “als er sprake is van minstens twee ’typische’ symptomen”, aldus Van Gucht. “Wie kampt met een loopneus én – pakweg – hoofdpijn, dient thuis te blijven en contact op te nemen met de huisarts.”
Van dergelijke artikels krijgt ge ook al koppijn. Naar de dokter dan maar ?