We verzamelden een aantal reacties op de maatregelen, deze voormiddag door de regering genomen.

Biostatisticus Geert Molenberghs (KU Leuven/UHasselt) heeft goede hoop dat de aangekondigde maatregelen voldoende zullen zijn om de coronacurve om te buigen, maar dan moeten er wel afdoende maatregelen genomen worden in het onderwijs. Dat zegt Molenberghs vrijdag na afloop van het Overlegcomité.

De Vlaamse Sportfederatie begrijpt niet dat er geen publiek meer wordt toegelaten bij indoor sporten, terwijl dat bij concerten wel nog mag. “Waar is de logica?”, vraagt Robin Ramakers, manager vertegenwoordiging bij de federatie.

“Er is nog geen piek in zicht”, zegt Steven Van Gucht op de persconferentie van Sciensano. “We zien nog steeds een verdere stijging en voorlopig zonder duidelijke aftekening van een piek. De komende weken wordt cruciaal om de piek zo laag mogelijk te houden en de impact op de zorg zo veel mogelijk te beperken.” Beter nieuws is dat sinds het begin van de vaccinatiecampagne tot half oktober al 30.000 ziekenhuisopnames vermeden dankzij de vaccins”, berekende Sciensano.

“Dit zijn de maatregelen van de laatste kans. Als ze niet rigoureus nageleefd worden, stevenen we af op een lockdown.” Dat zegt VUB-professor Huisartsengeneeskunde Dirk Devroey in een reactie op de maatregelen die het Overlegcomité heeft genomen om de stijging van de coronabesmettingen tegen te gaan.

Men probeert daadkrachtig op te treden tegen het coronavirus, maar “het risico is zeer groot dat de regel het omgekeerde effect heeft en net meer onveilige situaties creëert doordat de jeugd gaat fuiven in de private sfeer”. Dat zegt de uitbater van de Hasseltse discotheek Versuz. Het is tijdens de vorige lockdowns al bewezen dat heel wat jongeren zijn blijven feesten in de privésfeer,

De maatregelen na het Overlegcomité komen hard binnen bij de eventsector. “Toch stellen we ons opnieuw solidair op met de zorgsector en zullen we ons steentje bijdragen waar het moet. Al zitten we, net zoals de zorgprofessionals, ook op ons tandvlees”, reageert Sound of Silence. De organisatie vraagt in een persbericht waar het proactieve beleid blijft waar iedereen al twee jaar om smeekt.

De nieuwe coronamaatregelen voor de horeca zullen “niet kunnen zonder steunmaatregelen”. Dat zegt Erik Beunckens van de Federatie van Cafés van België (FedCaf). “We hebben altijd al gezegd dat we solidair willen zijn, en we zullen altijd doen wat we moeten doen om deze pandemie te boven te komen. Maar dit zal opnieuw niet kunnen zonder steunmaatregelen.

De Caluwe van Horeca Vlaanderen begrijpt dat er in de hele samenleving maatregelen genomen moeten worden, maar hekelt dat de horeca opnieuw zwaar getroffen wordt. Hij mist een “globale aanpak”. “Keer op keer worden een paar sectoren zwaar getroffen”, klinkt het.

De federale regering heeft vrijdag op het Overlegcomité beslist om een inreisverbod af te kondigen voor de landen uit zuidelijk Afrika, waar een nieuwe, potentieel nog besmettelijkere coronavariant (B.1.1.529) de ronde doet. Terugkerende reizigers moeten verplicht een quarantaine van tien dagen respecteren. In ons land is al één besmetting met de zorgwekkende nieuwe variant van het coronavirus vastgesteld. Dat heeft minister Vandenbroucke gezegd op de persconferentie na het Overlegcomité. Het gaat om iemand die vanuit het buitenland terugkeerde op 22 november. “Er is reden tot voorzichtigheid”, zei de minister. “Maar niet tot paniek.”