Vandaag geeft Welzijnszorg het startschot van de campagne “Wonen: een gunst en geen recht? Onaanvaardbaar!”. Voor het tweede jaar op rij wordt gefocust op het thema wonen. Want ondanks het feit dat het recht op wonen in de grondwet staat, kunnen veel mensen in armoede getuigen dat ze geen kans maken op een goede, betaalbare woning. Hun zoektocht naar een woning is bezaaid met drempels en obstakels en dat is onleefbaar!

Er wordt eigenlijk door heel veel mensen afwijzend gereageerd. Ik zit in budgetbeheer, omdat ik problemen heb met mijn kortetermijngeheugen. Verhuurders denken dat ik schulden heb, maar dat is helemaal niet waar. Verhuurders hebben altijd hun huur binnen, maar er wordt de stempel of vooroordeel van budgetbeheer gegeven.”- Getuigenis van een alleenstaande ouder.

Actievoerders
In Sint-Truiden, Leuven, Oostende, Antwerpen en Halle werden vandaag lichtjes aangestoken. De lichtjes staan symbool voor de vele actievoerders in Vlaanderen en Brussel die samen met Welzijnszorg ijveren voor een leefbaar woonbeleid. Een woonbeleid dat zorgt dat iedereen goed kan wonen.

Ook in Limburg zullen weer vrijwilligers op pad gaan om mensen te informeren en acties op te zetten. Maria Bosmans, parochieassistente in het pastorale eenheid Sint-Trudo vertelt: “Er zijn in onze gemeente verschillende soep op de stoep acties gepland. Op 5 december in Zepperen en in de Onze Lieve Vrouw-kerk in het centrum, hier werken de misdienaars mee met het uitdelen van de soep. Op zondag 12 december zijn er maar liefst 3 acties gepland: na de Oase viering, in Kortenbos en in Heers waar we samenwerken met de KSA.”

Ook in Hoepertingen vindt op 28 november een soepactie plaats. Catechist en kleuterleidster Lieve Wijnants knutselde met de kleuters in haar klasje een huis dat tijdens de advent in de kerk wordt geplaatst en symbool staat voor het campagnethema.

Steun aan armoedeprojecten
Inge Koekelkoren, regiomedewerker van Welzijnszorg: “Door de fondsenwervende acties die vrijwilligers organiseren kan Welzijnszorg meer dan 100 lokale armoedeprojecten steunen over heel Vlaanderen en Brussel. In de provincie Limburg steunen we onder andere de woonprojecten van Het Steger in Genk, het huurdersyndicaat, Avansa Limburg en vzw Onder Ons hier in Sint-Truiden.” De campagne van Welzijnszorg steunen kan door te doneren via BE 21 0000 0000 0303.