De sikhgemeenschap in Sint-Truiden heeft precies drie jaar geleden samen met burgemeester Veerle Heeren (CD&V) de eerste spadesteek gegeven van een nieuwe sikhtempel. De vorige tempel in deelgemeente Halmaal was na 25 jaar versleten en te klein voor de steeds groter wordende gemeenschap. De kostprijs van de bouw werd geschat op 1 miljoen euro, die volledig wordt gefinancierd door de sikhs. Vandaag is het gebouw zo goed als af: Sint-Truiden is weer een religieus monument rijker, ditmaal langs de Diestersteenweg.
Met zo’n 5.000 sikhs in Limburg, van wie de meesten in het zuiden van de provincie wonen, was een nieuwe tempel hoognodig, zegt de woordvoerdster van de sikhgemeenschap, Navdeep Kaur. Toch blijft het sikhisme een minderheid in heel België. De religie is niet erkend door de overheid en krijgt daarom geen subsidies bij de bouw van de tempel.
“Elke sikh staat één tiende van zijn inkomen af voor de gemeenschap. Dat kan van alles zijn, maar velen zullen nu in de tempel investeren”, aldus Navdeep Kaur. “Maar onze religie neemt sowieso niets aan van de overheid. Volgens onze godsdienst moeten we zelf voor de financiering zorgen.”
Ook burgemeester Veerle Heeren was drie jaar geleden uitgenodigd om een eerste spadesteek in de grond te maken, aangezien zij de aankoop van de bouwgrond mogelijk maakte. “Ik ben heel fier dat we dit samen konden realiseren”, aldus Heeren drie jaar geleden. “Vijfentwintig jaar hebben de Truiense sikhs in een voormalige discotheek in Halmaal hun religie beoefend. Maar de gemeenschap wordt steeds groter, dus hadden ze ook een grotere tempel nodig.”
Eens de tempel klaar is, is iedereen welkom, ook andere religies. “Sikhs hebben respect voor ieders geloofsovertuiging”, aldus Navdeep Kaur. “Naast de dagelijkse religieuze ceremoniën die er zullen doorgaan, is het ook de bedoeling om cursussen en workshops te organiseren over onderwerpen zoals meditatie, mindfulness, cultuur en religie. Verder wordt er een klasje ingericht waar kinderen Punjabi leren lezen en schrijven. En voor scholen, groepen en individuele personen zullen er gidsen ter beschikking staan die meer uitleg geven over de religie en de cultuur van de Sikhs.”
De Truiense sikhs hoopten in 2017 een jaar later hun tempel te openen. Dat was wel gerekend zonder de westerse “accuraatheid”. Maar nu is de tempel zo goed al klaar. En als je het ons vraagt is het geen mis gebouw. Naast het christendom is het sikhisme trouwens de grootste religie in Sint-Truiden.
Dan vraagt je u af waarom in st-truiden. Nog geen lessen geleerd. Ik vind sint-truiden niet meer leuk. Niet op te winkelen, wandelen of wonen. Daarom blijf ik in mijn kot. En zie ik die zooi allemaal niet.