Het aantal Covid-patiënten die op intensieve zorgen liggen in de Belgische ziekenhuizen is voor het eerst in bijna twee maanden gedaald onder de 600. Dat kunnen we afleiden uit de cijfers van het gezondheidsinstituut Sciensano van woensdagmorgen. 

Op 15 december lagen 593 personen op intensieve zorgen (-3 procent). De laatste keer dat het aantal onder de 600 lag, was op 22 oktober (573).

Het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames daalde met 6 procent, tot 182 opnames per dag. Momenteel liggen 2.770 coronapatiënten in het ziekenhuis (- 4 procent). Gisteren belandden er toch nog 211 mensen in het ziekenhuis waar nu al 45.262 mensen terechtkwamen.

Zelfs de gemiddelden stijgen
De stijging van het gemiddelde aantal dagelijkse besmettingen met het coronavirus, blijft wel versnellen. Tussen 6 en 12 december steeg het gemiddelde aantal dagelijkse besmettingen wel met 8 procent in vergelijking met de voorgaande zeven dagen. Er waren in de betreffende periode gemiddeld 2.343 nieuwe besmettingen per dag. Dinsdag werd nog een stijging gemeld van 6 procent, maandag van 3 en zondag van 1 procent. Er zijn nu reeds 611.422 Belgen besmet geraakt, 2.211 meer dan gisteren.

Aan dit tempo: 20.000 doden in 2020
De positiviteitsratio blijft min of meer stabiel op 8,2 procent: een op de twaalf mensen die een coronatest laten afnemen, blijken besmet.
Het gemiddeld aantal overlijdens daalde met 12,7 procent in vergelijking met een week eerder, tot 91 per dag. Dat is een verdere vertraging van de daling: zo werd dinsdag nog een afname met 17 procent gemeld. Bovendien ligt het gemiddelde nu hoger dan wat dinsdag gemeld werd: toen ging het om 90 overlijdens per dag. In totaal zijn al 18.178 mensen overleden aan Covid-19, een toename met liefst 124 in één dag.

Nederlanders alleen “noodzakelijk” naar buitenland
Vanaf woensdag geldt in Nederland voor alle landen in de wereldcode oranje. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dat dinsdag besloten vanwege de ernstige situatie met corona in het land. Dat betekent dat alle landen die nog op geel stonden (let op: veiligheidsrisico’s) naar oranje (alleen noodzakelijke reizen) zijn gezet. Tot nu toe stonden alleen nog de Canarische Eilanden op geel, evenals de Nederlands Caribische eilanden Aruba en Bonaire.

Sint-Truiden al twee dagen zonder besmettingen
Het aantal besmettingen in Sint-Truiden blijft nu al voor de derde dag staan op 1.355, dat wil zeggen dat er al twee dagen geen besmettingen bij komen. Voeg daarbij de zwakke bezetting van de corona-afdeling in het Sint-Trudo Ziekenhuis (nog steeds 3 patiënten en geen op intensieve, dan doen we het met zijn allen zeer behoorlijk en in elk geval beter dan Hasselt (1.989, +6) en Genk (1.739, +17). Wat de Eerstelijnszone Haspengouw betreft zijn het de kleine gemeenten die nog een besmetting erbij kregen: Wellen, Heers en Gingelom. Nieuwerkerken, Kortessem en Borgloon hielden ook de NUL.
Er liggen momenteel 120 mensen in de Limburgse ziekenhuizen waarvan 22 op intensieve en in e voorbije week stierven 24 Limburgers ten gevolge van corona.