Elk jaar organiseert de stad Sint-Truiden in samenwerking met de literaire jury’s de Literaire Prijzen, een schrijfwedstrijd voor jongeren en niet-gevestigde auteurs. Nieuw talent en niet-gevestigde auteurs wagen met deze wedstrijd massaal hun kans om hun schrijftalent te tonen aan experts en het grote publiek. Om creatieve jongeren een extra duwtje in de rug te geven en hen te ondersteunen bij de verdere ontplooiing van hun talent, voegt Sint-Truiden vanaf 2022 een ‘Wildcard Talentenontwikkeling voor jongeren’ toe aan de Literaire Prijzen.

Al meer dan 40 jaar wordt de Guido Wulms-prijs voor poëzie georganiseerd. De Hendrik Prijs-prijs voor kortverhaal bestaat intussen ook al langer dan 30 jaar. Sinds enkele jaren wordt ook ingezet op een jongerenprijs voor poëzie en voor kortverhaal.

“De Literaire Prijzen van de stad Sint-Truiden vormen een belangrijke wedstrijd met een bovenlokale uitstraling. We ontvangen ieder jaar honderden inschrijvingen uit het Nederlandse taalgebied, soms zelfs wereldwijd. Enkele laureaten hebben het intussen ver geschopt als dichter of schrijver in het Nederlandstalige literaire landschap, en daarop mag de stad terecht fier zijn. Het is een mooi en uniek uithangbord voor onze stad, waarvoor we telkens veel lof ontvangen van andere organisatoren, literaire en culturele organisaties, en andere steden”, zegt schepen van Cultuur Jurgen Reniers.

Wildcard Talentenontwikkeling voor jongeren
Nieuw vanaf editie 2022 is de Wildcard Talentenontwikkeling voor jongeren. Het Willemsfonds van Sint-Truiden engageert zich om workshops in te richten om beloftevolle jonge dichters of schrijvers te ondersteunen.

“Het is fijn dat ook heel wat jongeren hun schrijftalent ontdekken en durven deelnemen aan deze wedstrijd. Deelnemers tussen 14 en 21 jaar voor de Jongerenprijs voor poëzie of kortverhaal komen automatisch in aanmerking om geselecteerd te worden voor de Wildcard Talentontwikkeling. Hiermee willen we hun creativiteit nog een extra stimulans geven en hen helpen bij de verdere ontwikkeling van hun ontluikend schrijftalent. Wie weet geeft dit hen het nodige duwtje om later van hun hobby hun beroep te maken”, aldus nog schepen van Cultuur Jurgen Reniers.

Inzendingen voor de Literaire prijzen editie 2022 kunnen elektronisch ingediend worden via www.literaireprijzen.be vanaf 22 januari 2022 en uiterlijk tot 31 mei 2022. Op voorgenoemde website vind je ook het volledige wedstrijdreglement terug.