Sint-Vincentius Sint-Truiden bestaat volgend jaar 165 jaar.
In de aanloop naar dit feestjaar nodigt deze vereniging die zich het lot van de armen aantrekt je op 12 en 13 oktober uit in Franciscus museum DE MINDERE. Je kan er volgend weekend verantwoordelijken van Sint- Vincentius en mensen die steun van hen krijgen ontmoeten.

‘Met de winterperiode voor de deur komen de daklozen naar ons toe. Ze krijgen een noodpakket met voedsel en met huishoudspullen voor hun persoonlijke hygiëne. Maar het gaat niet alleen om daklozen.
Er is veel verdoken armoede.
Wij van Sint-Vincentius Sint-Truiden voorzien elke maand meer dan 1.300 personen van voedselpakketten. Vandaag hebben we nog 180 mensen dekens, kinderkledij, schoenen en andere winterkleding mee gegeven. Soms kunnen ouders het lidgeld van een sportvereniging niet betalen, dan passen wij bij. Of we kopen zwemkledij zodat meisjes toch kunnen gaan zwemmen. Laatst hebben we nog een werkkoffer aangeschaft die we ter beschikking stellen van jongeren die een technische opleiding volgen. Ach er is nog zoveel werk.’ zegt een geëmotioneerde Albert Geerts. Albert, de 80-jarige coördinator – die ook op zoek is naar nieuwe jongere leden – is elke dag van 8u. tot 20u. bereikbaar op 0494 04 94 47.
Elke avond zorgt Sint-Vincentius voor permanentie aan de Naamse Vest 61 te Sint-Truiden. Albert Geerts: ‘Armoede is een ingewikkelde problematiek. Vragen zoals ‘wat doet Sint-Vincentius allemaal’, ‘wie krijgt er hulp en waarom’ en ‘waarom zet je je in voor de armen’ beantwoorden we dit weekend. We gaan ook moeilijke vragen niet uit weg. En er is tijd voor ontmoeting. Dit weekend bieden we met veel plezier een tas koffie en een koekje gratis aan aan de bezoekers van het Franciscus museum DE MINDERE. Telkens van 14u. tot 16u.‘

Deze ontmoetingen kaderen in de expo #GEDURFD. Elk weekend is er een special guest in het museum DE MINDERE met wie je in dialoog kan gaan. Zaterdag 19 oktober kan je in dialoog gaan met pelgrim Ria Ketelslegers van de pelgrimspastoraal van het bisdom Limburg, zondag 20 oktober met oud-gardiaan minderbroeder pater Frans Cuypers.
Zaterdag 26 oktober is het de beurt aan de Ahmadiyya Moslim gemeenschap en zondag 27 oktober met minderbroeder pater Bob Van Laer.

Noteer voor de maand november alvast zaterdag 16 en zondag 17 november met het Nicaragua-comité van Sint-Truiden die dan het museum inpalmen en zaterdag 23 november en zondag 24 november is het de beurt aan Hujo, de Humanistische jongeren.

De tentoonstelling #GEDURFD herinnert er ons aan dat met mekaar praten, mekaar leren kennen, mekaar ontmoeten, belangrijk is. Zeker vandaag in een complexe, multiculturele maatschappij. Het helpt ons om het idee dat we over een ander hebben aan te passen en meer begrip te hebben voor mekaar.
Zijn wij uiteindelijk echt zo verschillend van mekaar?
Is onze vijand vandaag niet het vertekend beeld dat we van de ‘ander’ hebben?

De tentoonstelling #GEDURFD is elke dag te bezoeken, behalve op maandag.

De toegang is gratis.

Contact: Peter Preuveneers 0497 023420 peter@mediacircus.be