Breidt STVV een vervolg aan der zes op zes van vorige week? Dat was de hamvraag voor de laatste match van de Pro League van 2020. Tegenstander was Beerschot, waar STVV nog een pandoering van kreeg. Maar toen was er nog geen Maes in Sint-Truiden, behalve de koffiehandel op de Grote Markt.

De eerste helft levert weinig sensatie op. De match lijkt op een schaakspel waarbij de twee grootmeesters, Losada en Maes, zeer efficiënt over het kunstgras laten glijden maar doelkansen zijn er weinig. Of we moeten de ballen van Suziki en Colidio, die erin zouden gegaan zijn als ze gekadreerd waren, zo bestempelen. De neutrale toeschouwer zal zich wel stierlijk verveeld hebben aan het tactisch steekspel, maar geduld is een ook een kunst. De 1-0 in de 40ste minuut is meer waardevol dan in de derde minuut. En dat gebeurde ook.

In de 39ste minuut splijt Colidio het spel centraal open met een lange rush. Hij krijgt de kans om Suzuki alleen voor Vanhamel te zetten maar de pas is te ver naar buiten, waardoor de Japanner alleen maar een hoekschop kan afdwingen. Die levert geen gevaar op, maar wel een nieuwe hoekschop. Die brengt wel een prijs op. De hoekschop wordt kort naar Colidio gegeven die knap voor brengt. Dezelfde twee spelers in een hoofdrol. Colidio met de voorzet, Suzuki kopt hard binnen aan de tweede paal. De bevrijdende 1-0.

Een hoekschop voor Beerschot in de 56ste minuut levert gevaar op nadat hij verlengd wordt. De Truiense doelman ruimt op voor de neus van Van den Buijs. Het sein voor Beerschot om er aanvallend toch iets van te bakken? Niet echt! Hollzhauser mist! Een voorzet van Bourdin in minuut 60 wordt door de kandidaat Gouden Schoen over getrapt. Het is duidelijk dat de Oostenrijker linksvoetig is. De bal viel voor z’n rechter. En ondertussen speelt STRVV zijn geliefkoosd spelletje: stevig en tactisch verdedigen, en als de kans er is, uitbreken. De Kanaries trekken gretig terug en loeren op de counter. Nazon kan strak voorzetten. Vanhamel is bij de les. Diezelfde Vanhamel verhindert de 2-0 in de 67ste minuut. Suzuki wordt centraal niet opgevangen op een voorzet van Garcia en kopt recht op Vanhamel! Nog even Beerschot: een minuut voor het einde schiet Coulibali van buiten de grote rechthoek. Schmidt gaat echter goed plat. De vier bijkomende minuten waren een maat voor niks.

Met die 1-0 wist STVV wel de 6-3 uit de heenmatch niet uit, maar pakt wel de broodnodige 3 punten. Maes pakt 9 op 12, de Ratten sluiten het jaar af met 0 op 12. En als we de klassering bekijken, dat doen de Kanaries gouden zaken. Waarbij we wel de vraag stellen hoe Peter Maes deze ploeg wel op dreef krijgt terwijl Muscat en niks mee aan kon? Maes was toch ook vrij in mei 2020!