Er gebeuren soms zo van die dingen. Neem nu corona. Al meer dan een half jaar houden het virus en de maatregelen om het te bestrijden de ganse wereld in zijn greep. Sociocultureel leven, voor wie het durft, begint zich langzaam weer op te richten en voorjaarsinitiatieven worden vanonder het stof gehaald.

 

De vierde fotowedstrijd van de Keizerlijke Commanderie van de Edele Haspengouwse Fruyteniers en hun Gastronomie, die liep tot 31 december 2019, zag zijn tentoonstelling en prijsuitreiking, gepland in april, in het virale water vallen. Deze maand werd, zes maanden later, alsnog geëxposeerd in de Zoutkist en zondag mochten de laureaten hun prijzen in ontvangst nemen.

Burgemeester Veerle Heeren nam de honneurs waar, na een tentoonstelling van drie weken waar behoorlijk wat volk op afkwam. Zij lauwerde de winnaars.

De beste foto’s van buitenopnames werden gemaakt door Mine Dalemans uit Lummen met “Intensive care voor fruit” voor wat het fototechnisch aspect betreft en door Evelien Dekens uit Sint-Truiden met “Kleurrijke taart” voor wat het promotioneel aspect betreft.

Er waren ook twee prijzen voor het studiowerk. Fototechnisch was Bart Bosmans uit Herk-de-Stad de beste met “One with sugar” terwijl het promotioneel element het best gefotografeerd werd door Martin Wathion uit Borgloon.

En tenslotte was er nog de publieksprijs en die werd met afstand gewonnen door Christiane Vanhentenrijck uit Sint-Truiden met “Verwondering”.

Veerle Heeren had het nog over het kwalitatieve peil van deze wedstrijd en riep elke fotoliefhebber op om alle schroom van zich af te gooien en deel te nemen. “En uiteraard bedank ik de Keizerlijke Commanderie voor de organisatie van deze fotowedstrijd: de promotie van ons fruit via de kunst, je moet het maar durven. Maar met de Commanderie hebben we degelijke ambassadeurs in ons midden.”

De vijfde wedstrijd “Fruitige beelden” is reeds begonnen. De eerste inzendingen bereikten de Commanderie al. Maar geen nood: de inzendingstermijn loopt nog tot 31 december van dit jaar, en als er geen virus rondwaart om roet in het eten te gooien, zullen de winnaars in het voorjaar bekend gemaakt worden als afsluiter van weer een magnifieke tentoonstelling.

Kandidaten om deel te nemen vinden het reglement terug op http://www.keizerlijke-commanderie.be/fotowedstrijd-fruitige-beelden-2020

Mine Dalemans – Lummen

Martin Wathion – Borgloon

Christiane Vanhentenrijck – Sint-Truiden

Bart Bosmans – Herk-de-Stad

Evelien Dekens – Sint-Truiden