Wie dacht dat we al van het coronavirus af waren, is gisteren abrupt uit die droom gehaald door minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). Volgens hem is de vierde golf een feit. En hoewel ze misschien niet voor iedereen even duidelijk meer zijn, zijn er op dit moment nog altijd regels rond het mondmasker, testing en isolatie en quarantaine die je moet volgen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. We zetten de belangrijkste nog eens op een rij.
Paniek is nog niet nodig, benadrukt minister Vandenbroucke, maar de maatregelen die er nog zijn, moet je uiteraard volgen. Zo vindt minister Vandenbroucke het mondmasker nog steeds erg nuttig, “zeker wanneer je je in een gesloten ruimte bevindt”.
Daarnaast is hij er ook voorstander van om het gebruik van de coronapas uit te breiden naar cafés en restaurants in Vlaanderen. In Brussel is het Covid Safe Ticket (waarmee je kan bewijzen dat je dubbel gevaccineerd bent, negatief getest of de ziekte doorgemaakt hebt) daar nu al verplicht.
Coronamaatregelen sinds 1 oktober 2021
Sinds 1 oktober 2021 zijn de meeste coronamaatregelen weggevallen, maar enkele blijven nog van kracht om de overdracht van het virus via sociaal contact te beperken:
- Het nieuwe schooljaar is getart met minder beperkende maatregelen, behalve in het Brusselse Gewest. Zo kunnen leerlingen voltijds naar school kunnen gaan en vervalt de mondmaskerplicht in het basis- en secundair onderwijs in Vlaanderen. Lees meer over de maatregelen in het onderwijs((opent in nieuw venster)).
- Telewerken is niet langer aanbevolen in Vlaanderen.
- Dancings, discotheken en nachtclubs zijn weer open en er mag gedanst worden op café.
- Erediensten, huwelijken en begrafenissen mogen zonder beperkingen doorgaan.
- Feesten en recepties binnen mogen zonder beperkingen doorgaan. Ook dansen en buffetten zijn toegestaan.
- In huis mag u een onbeperkt aantal personen ontvangen.
- Evenementen kunnen binnen met minder dan 500 toeschouwers en buiten met minder dan 750 toeschouwers doorgaan zonder beperkingen, tenzij de bevoegde lokale overheid anders beslist.
- Evenementen met meer dan 500 toeschouwers binnen of meer dan 750 toeschouwers buiten kunnen gebruik maken van het Covid Safe Ticket. Enkel in dat geval vervallen de verplichtingen inzake mondmasker, sociale afstand, …
Opgelet, in Brussel zijn deze versoepelingen niet allemaal van toepassing omwille van de lage vaccinatiegraad. Bekijk de geldende maatregelen in het Brusselse Gewest((opent in nieuw venster)).
Mondmaskerplicht
Het dragen van mondmaskers((opent in nieuw venster)) (neus en mond volledig bedekt) is verplicht voor iedereen ouder dan 12 jaar:
- in de binnenruimtes van het openbaar vervoer, de stations en luchthavens
- in de zorginstellingen (ziekenhuizen, woonzorgcentra, …), vaccinatiecentra, testcentra en triagecentra
- bij de medische en niet-medische contactberoepen (bv. kappers), zowel voor het personeel als voor de klanten
- bij evenementen, culturele en andere voorstellingen, sportieve wedstrijden en trainingen, en congressen met meer dan 500 personen binnen waar niet gewerkt wordt met het Covid Safe Ticket.
Deze verplichtingen vormen een federale sokkel die geldt voor het hele land. Regionale overheden voorzien strengere verplichtingen indien de epidemiologische situatie dit vereist. Daarnaast blijft het dragen van een mondmasker sterk aanbevolen wanneer de veiligheidsafstand van 1,5m niet kan gerespecteerd worden.
Verplaatsingen en reizen
Alle verplaatsingen in eigen land zijn toegestaan. Ook reizen naar het buitenland is weer mogelijk, maar reizen naar rode zones binnen de Europese Unie of naar landen buiten de EU blijven intussen sterk afgeraden.
Meer informatie over reizen naar het buitenland((opent in nieuw venster)) vindt u op info-coronavirus.be
Wanneer moet ik mij laten testen?
Op dit moment denken veel mensen die milde symptomen hebben dat ze “wel een verkoudheid zullen hebben”. Het gaat dan vooral om de hoofdsymptomen: hoesten, kortademigheid, pijn in de borst en geur- of smaakverlies. Toch laat je je ook dan best testen op het coronavirus.
Deze klachten kunnen ook wijzen op een corona-besmetting: koorts, spierpijn, vermoeidheid, loopneus of verstopte neus, keelpijn, hoofdpijn, verminderde eetlust, waterige diarree, acute verwardheid, plotse val. Uit deze lijst heb je wel een combinatie van minstens twee symptomen nodig.
Ook wanneer je twijfelt of als je ergens naartoe gaat waar andere mensen zijn, laat je je best testen.
Wie ziek is, zal binnenkort (timing is tegen of in de herfstvakantie) rechtstreeks naar een testcentrum of de apotheker kunnen. Nu gebeurt dat nog bij de huisarts, in het ziekenhuis of in een testcentrum. Via een online formulier, waarin je je symptomen kan ingeven, zal je daarvoor een code krijgen.
Wie enkele dagen symptomen heeft, zal ook een snelle antigeentest kunnen doen in plaats van een PCR-test. Een PCR-test moet eerst naar het labo voor analyse en daardoor kan het resultaat één tot twee dagen op zich laten wachten. Het resultaat van een snelle antigeentest, of sneltest, heb je al na een kwartier.
Wat zijn de regels voor kinderen?
Een hele klas moet in quarantaine als er meer dan 1 besmetting wordt vastgesteld in een week tijd. Toch mogen kinderen weer naar school gaan als ze op dag 1 al negatief testen. Een contact op een lagere school wordt dus standaard beschouwd als een laagrisicocontact.
Wanneer een coronabesmetting buíten de lagere school of het kinderdagverblijf wordt ontdekt (bijvoorbeeld in de jeugdbeweging of na een andere hobby), dan zijn de quarantaineregels strenger (dus ook voor kinderen onder de 12). Als iemand besmet is geraakt, wordt in de eerste plaats gezocht naar de hoogrisicocontacten. Die mensen moeten in quarantaine.
Hoogrisicocontact?
Wanneer je langer dan 15 minuten bij elkaar was op minder dan 1,5 meter afstand en zonder allebei correct een mondmasker te dragen, wordt dat gezien als een hoogrisicocontact. Dat geldt ook voor mensen die volledig gevaccineerd zijn, omdat die ook nog een kans hebben om besmet te geraken en dus het virus kunnen doorgeven.
En voor volwassenen?
Je bent volwassen, volledig gevaccineerd en je hebt een hoogrisicocontact gehad met iemand die positief getest heeft? Ga dan in quarantaine en laat je testen op de eerste dag. Bij een negatief resultaat kan je je quarantaine al onmiddellijk stopzetten. Je moet je voor de zekerheid wel nog eens laten testen op dag 7.
Je bent nog niet volledig gevaccineerd?
Ga in quarantaine en laat je testen op de eerste dag. Blijf in quarantaine en laat je nog eens testen op dag 7 na je laatste contact met de besmette persoon. Is die laatste test negatief, dan mag je je quarantaine opheffen.
Mag je werken in quarantaine?
Wie in quarantaine gaat en thuis kán werken, mag dat ook doen. Wie niet thuis kan werken, krijgt een quarantainecertificaat. Zelfstandigen die door quarantaine of zelfisolatie niet kunnen werken, kunnen een beroep doen op een overbruggingsrecht.
Je hebt enkel een laagrisicocontact gehad met een besmette persoon? Wees waakzaam: draag een mondmasker, was vaak je handen en hou 2 weken lang zoveel mogelijk afstand van anderen.