In januari 2020 werd de zwarte zwaan weer losgelaten op de vijver aan cc de Velinx, samen met een tweede zwarte zwaan na de werken aan de Jeker en het stadspark. De bedoeling was dat ze een koppeltje zouden worden, maar de volgende ochtend werd het tweede exemplaar dood aangetroffen.  Een eerste echtelijke ruzie?

Gisteren wilde men de zwanen opnieuw uitzetten. Om wrevel tussen de zwanen te voorkomen, stelde milieuschepen en dierenarts Patrick Jans voor de zwanen elk op een andere vijver los te laten. Het mannetje mocht naar zijn vertrouwde vijver aan cc de Velinx en het nieuwe vrouwtje dat gekocht werd door de confrérie Tungrorum en geschonken aan de stad, mocht/moest naar de vijver in het stadspark. Ze zwom meteen rond, maar na enkele minuten klonk er geschreeuw van vissers op de zijkant van de vijver: “Ze is dood. Ze is dood”.

De zwaan was richting een eilandje gezwommen en werd daar aangevallen door een Canadese gans die haar pasgeboren jongen wilde beschermen. De gans viel de zwaan aan en beet haar in de hals. De zwaan overleefde de aanval niet.

Uit voorzorg werd beslist de andere zwaan te vangen. Dat bleek geen simpele klus. Uiteindelijk werd er een kano van het Natuurhulpcentrum bijgehaald. Schepen Jans is er het hart van in: “Dit hadden we niet zien aankomen. Omdat we veronderstelden dat vorige keer de twee zwanen mekaar hebben aangevallen, wilden we ze apart laten gewennen om te acclimatiseren. We hadden aan beide vijvers een loopplankje voorzien, maar je ziet dat de natuur gruwelijk kan zijn. De Canadese gans is een exoot. Het voederen door mensen blijft een probleem dat moeilijk uit te leggen is”. Maar de natuur heeft zijn eigen wetten waar mensen niks aan te zeggen hebben!