“Ik zie zoveel high level mind capaciteiten om me heen”

(Elena Spitsyna over de Oekraïeners die in klooster Nieuwland verblijven)

 

De Belgisch-Oekraïense Elena Spitsyna (43) woont sinds 2007 in België en werkt als sociaal assistent bij IN-Z vzw, een Genkse onderneming die actief is in de sociale diensteneconomie. Naast de 30 gezinnen die ze begeleidt kwamen daar bij het begin van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne nog eens 46 mensen bij die in klooster Nieuwland werden gehuisvest. “Ik wilde nog eens graag terug naar Oekraïne gaan, en door dit drama komt Oekraïne plots naar mij.”

Elena Spitsyna studeert Maatschappelijk Werk en Dienstverlening aan de UCLL. Zorg dragen zit in haar bloed. Dat doet ze voor haar zoontje Nicolas (6) en daarnaast werkt ze 18 uren per week bij IN-Z, de sociale organisatie die o.a. in Borgloon erg actief is. “Ik begeleid 30 gezinnen die ik verder help met tewerkstelling en hun vragen omtrent bijvoorbeeld gezondheid probeer op te lossen. Toen mij gevraagd werd om mee mijn schouders te zetten onder de opvang voor 46 oorlogsvluchtelingen uit mijn thuisland, aarzelde ik geen seconde. Ik wilde nog eens graag terug naar Oekraïne gaan, maar plots stond Oekraïne hier bij ons in Borgloon.” Elena groeide daar graag op, maar omdat het land in 2004 te kampen had met veel protesten, betogingen en spanningen (de zogenaamde Oranjerevolutie), beslisten haar ouders om veiligere wegen te bewandelen richting België.

Brugfiguur

Haar goede kennis van het Nederlands en Oekraïens, haar kennis van het sociale veld in Vlaanderen en haar warm hart voor de vluchtelingen op klooster Nieuwland maken Elena tot een brugfiguur. “Aanvankelijk waren onze nieuwkomers zeer zenuwachtig. Ze willen hier niemand tot last zijn en hard werken. Ik help hen met de inschrijvingen voor de lessen Nederlands, de mutualiteit, het openen van een bankrekening, een school voor de kinderen zoeken, mensen aan werk helpen….een hele boterham. Gelukkig krijg ik alles gebolwerkt dankzij de collega’s van IN-Z en de vrijwilligers hier op klooster Nieuwland.” Over de Oekraïense landgenoten spreekt ze één en al lof: “De meisjes zijn sterk gemotiveerd en hebben ‘high level mind’-capaciteiten. Ze leren snel en willen vooruit. Daarom hamer ik erop dat ze Nederlands leren. Anderen zijn aan de slag bij een B&B, of als poetshulp, als tuinman of als assistent bij een tandarts. Maar een deel zit nog zonder werk; vandaar mijn warme oproep aan werkgevers in onze regio Zuid-Limburg om IN-Z te contacteren voor jobs.”

Mooiste moment

Elena ziet veel mooie dingen gebeuren. “Een deel van de mensen heeft de voorbije weken kersen geplukt bij een fruitboer die heel erg tevreden is. Daryna (24) heeft de Okan-klas ondersteund omdat ze in Oekraïne zelf leerkracht is. En het mooiste moment was misschien wel toen onlangs Nadiia en Maksim met hun zes kinderen en Kateryna en Igor met hun 3 kinderen in het Oekraïens een lied zongen in de kerk. Dat kreeg massaal applaus en gaat intussen viraal. De mensen hebben zoveel talenten; het blijft voor mij een uitdaging om mogelijkheden te scheppen waardoor ze zich kunnen ontplooien.” Zelf hoopt Elena na haar opleiding aan de UCLL een bacheloropleiding Sociaal Werk te starten bij PXL.

De Oekraïense kinderen nemen graag deel aan de speelpleinwerking en hebben het ook naar hun zin in de tuin van het klooster

Foto’s – ©Rudi De Cock