De coronacijfers lijken stilaan opnieuw een plateaufase te bereiken, zo blijkt zaterdagochtend op het dashboard van het gezondheidsinstituut Sciensano. Zowel het aantal ziekenhuisopnames als het aantal nieuwe besmettingen stijgt nog lichtjes, het aantal overlijdens blijft constant.
Tussen 14 en 20 augustus werden elke dag gemiddeld 58,1 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Dat is een stijging met 7 procent in vergelijking met de week voordien, maar wel minder dan het gemiddelde van 60,7 ziekenhuisopnames dat vrijdag werd gerapporteerd. Daardoor liggen er nu 581 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen (+17 procent), waarvan 178 intensieve zorgen nodig hebben (+31 procent). Ook die cijfers liggen echter lager dan de 609 patiënten in het ziekenhuis en 180 patiënten op intensieve zorg die vrijdag werden gerapporteerd.
Daarnaast testten in de week van 11 tot 17 augustus dagelijks gemiddeld 1.936 mensen positief op het coronavirus, een stijging met 6 procent in vergelijking met de voorafgaande zevendaagse periode. In dezelfde periode werden gemiddeld 49.600 testen afgenomen, een cijfer dat nagenoeg stabiel is gebleven. De positiviteitsgraad blijft op 4,3 procent, terwijl het reproductiegetal daalt naar 1,05.
Het aantal coronadoden bleef stabiel met tussen 11 en 17 augustus dagelijks gemiddeld 3,3 COVID-overlijdens,. In het totaal kostte het coronavirus het leven aan 25.320 Belgen.

210821-cijfers

De  besmettingscijfers bij ons vertonen een wisselend karakter: nu eens meer dan weer minder. Gisteren waren er 5 in Sint-Truiden, een meevaller ten opzichte van Hasselt met 9 en Genk zelfs met 27. De ziekenhuiscijfers dalen een beetje: 17 gehospitaliseerden in Limburg waarvan 5 op intensieve en 2 aan de beademing terwijl het Sint-Trudo Ziekenhuis nog steeds geen coronapatiënt over de vloer gekregen heeft. En tenslotte de vaccinaties. De individuele cijfers voor Sint-Truiden (32.131) zijn dezelfde als gisteren wat erop zou wijzen dat er gisteren niemand gevaccineerd zou zijn en dat kunnen we niet geloven, tenzij men enkel mensen uit Nieuwerkerken en Gingelom zou opgeroepen hebben.
Wat we wel hebben is een schema dat aanduidt hoe de vaccinatie over de bevolking verdeeld is met in het blauw de volledig gevaccineerden en in het grijs de totale bevolkingsgroep, en dit voor de Eerstelijnszone Haspengouw, dus beide vaccinatiecentra in Sint-Truiden en Borgloon.