De cijfers van het gezondheidsinstituut Sciensano melden maandagmorgen gemiddeld 185 opnames in de laatste zeven dagen, zondag waren dat nog gemiddeld 178 opnames en een daling met 5 procent. Nu het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in ons land weer toeneemt, lijkt ook het aantal corona-opnames in de ziekenhuizen op weg naar een plateau. Het gemiddelde aantal opnames kent nog slechts een heel lichte daling (-2 procent) in vergelijking met de week ervoor.

Er liggen nu nog 2.832 mensen in de Belgische ziekenhuizen (een toename met 2 procent), van wie 617 op intensive care (-2 procent). 66.931 mensen kwamen in de klinieken terecht: gisteren alleen al 186.

In de periode van 4 tot 10 december waren er dagelijks gemiddeld 2.231 nieuwe besmettingen, of 3 procent meer dan in de zeven dagen daarvoor. Behalve in West-Vlaanderen kent het aantal besmettingen nu ook in Oost-Vlaanderen een opvallende toename, met respectievelijk 12 en 11 procent. Er zijn nu al 608.137 Belgen besmet (geweest), 2.171 meer dan gisteren.

Enkel het aantal overlijdens daalt nog sterk, al vlakt ook die daling heel geleidelijk af in vergelijking met de voorbije dagen. Maandag worden nog gemiddeld 90 overlijdens per dag gemiddeld, een daling met bijna 19 procent tegenover de week voordien. Er stierven al 17.951 Belgen ten gevolge van corona, dat zijn er 49 meer dan gisteren, en dat is het laagste dagcijfer sedert 23 oktober.

In totaal zijn in ons land nu al 608.137 bevestigde besmettingen geregistreerd sinds de start van de pandemie, een stijging met 2.171.

Slechts helft van de Vlamingen wil vaccinatie
Zowat 56 procent van de Vlamingen is bereid zich te laten vaccineren tegen het coronavirus zodra dat kan. Een groep van 30 procent is daar nog niet klaar voor.  Dat blijkt uit een grootschalige bevraging van 6.056 respondenten door de UGent.

Maar: “De vaststelling dat vandaag reeds 56 procent van de bevolking bereid is om zich te laten vaccineren, stemt ons hoopvol”, zeggen de onderzoekers. Vooral ouderen (+55) tonen meer bereidheid om zich te laten vaccineren, net als jongvolwassenen (18-35 jaar). Die vertonen een iets grotere vaccinatiebereidheid dan middelbare volwassenen. Ook mannen en hoger opgeleide personen vertonen een grotere bereidheid en zouden anderen in hun omgeving meer stimuleren tot vaccinatie in vergelijking met vrouwen en lager opgeleide personen. Een minimale vaccinatiegraad van 70 procent is de doelstelling om voldoende groepsimmuniteit op te bouwen.

Sint-Trudo Ziekenhuis bijna coronavrij
In het Sint-Trudo Ziekenhuis liggen er momenteel 3 coronapatiënten en geen enkel meer op intensieve. En, dat is wel goed nieuws want het verschil tussen ziek zijn en doodgaan is enorm groot! Ook de besmettingscijfers in Sint-Truiden (1.355, +7) blijven laag. Wellen, Nieuwerkerken, Heers en Gingelom hebben geen enkele besmetting terwijl Kortessem (+6) en Borgloon (+7) het aantal bijkomende besmettingen in de Eerstelijnszone Haspengouw op 17 brengt.

Ook in Hasselt (1.985, +6) en Genk (2.716, +6) doen het behoorlijk.

Er liggen in de Limburgse ziekenhuizen op dit ogenblik 117 patiënten (23 op intensieve) en er waren in de week van 7 tot 13 december 20 overlijdens te noteren.