“Bijna alle erkende bedden op intensieve zorg zijn ingenomen door COVID- en niet-COVID-patiënten”, aldus Van Gucht. “We zijn op de goede weg, maar de weg naar beneden is nog lang”, aldus Van Gucht. Voor het eerst in 27 dagen is er een lichte daling in het aantal ziekenhuisopnames, maar de druk blijft hoog.

Vooral op de afdeling intensieve zorg waar geflirt wordt met de grens van 2.000 COVID- en niet-COVID-patiënten. Dat betekent dat de komende dagen extra bedden zullen moeten worden gecreëerd en de niet-COVID-zorg verder zal moeten worden teruggeschroefd.

“De positieve trend van de voorbije dagen zet zich voort”, aldus Van Gucht tijdens de weliswaar korte persconferentie van deze voormiddag. “De besmettingscijfers dalen verder, en ook de nieuwe ziekenhuisopnames dalen vandaag voor het eerst in vier weken. De bezetting van ziekenhuisbedden, ook op intensieve zorg, blijven wel stijgen.”

“De grootste uitdaging is om ervoor te zorgen dat we niet op een plateau blijven hangen, maar definitief de weg naar beneden kiezen. Laat u niet ontmoedigen door beelden in de media van mensen die de maatregelen niet volgen”, riep hij de bevolking op.

Daling in hele land en bij alle leeftijdsgroepen
“De daling van de besmettingscijfers doet zich voor in het hele land en in alle leeftijdsgroepen”, aldus Van Gucht. “De daling is het meest uitgesproken bij kinderen en tieners (respectievelijk -42 en -37 procent).” Die cijfers zijn mogelijk wel lichtelijk vertekend door de sluiting van de scholen, want er wordt bijgevolg minder getest bij deze groep. Hetzelfde fenomeen speelt trouwens bij de algemene bevolking. “Door de feestdag werd er iets minder getest. Het percentage positieve tests is trouwens wel licht gestegen tot 8,1 procent, wat aanduidt dat er nog steeds veel virus circuleert. De grootste daling zien we in West-Vlaanderen (-35 procent). De besmettingsgraad is het grootst in Wallonië, met op kop Namen, Luxemburg, Brussels Gewest en Henegouwen.”

Bijna alle bedden op intensieve zorg ingenomen
“Bijna alle erkende bedden op intensieve zorg zijn ingenomen door Covid- en niet-Covid-patiënten.” Dat heeft viroloog Steven Van Gucht verklaard tijdens de persconferentie van Sciensano en het Crisiscentrum. “De grootste uitdaging is om ervoor te zorgen dat we niet op een plateau blijven hangen, maar definitief de weg naar beneden kiezen. We zijn op de goede weg, maar de weg naar beneden is nog lang. Laat u niet ontmoedigen door beelden in de media van mensen die de maatregelen niet volgen.”