Bij de overstromingen van 15 juli 2021 kwamen in Wallonië 41 mensen om het leven. Trooz, Chaudfontaine, Chênée,…de slachtoffers van de klimaatcrisis die het overleefden zitten nog steeds in zak en as. Verschillende vrijwilligers uit Haspengouw blijven hen steunen met goederen en ook mentaal. Greet Utens uit Nieuwerkerken is een van hen.

“Onlangs zijn we opnieuw een weekend naar Chênée getrokken”, vertelt Greet. Haar vrijwilligersteam draait al van in 2021 toen de ramp plaatsvond. “In december hebben we op een zaterdagnamiddag met ons team zoals Rudy, Sandra, Valentin en Fred een lichte vrachtwagen ingeladen én een auto met remorque. Omstreeks 22u30 was de klus geklaard. Zondagochtend vertrokken we dan zeer vroeg richting Chênée, waar we tegen 8u10 de parking opreden. De afspraak was om 9 uur maar er waren reeds vijf gezinnen op post. Het was een blij weerzien. Eerst werd er veel gezoend en geknuffeld maar daarna begon het uitladen. De mensen waren zo blij dat ze bijna niet konden wachten tot het zover was dat ze gratis konden nemen wat ze wilden. In totaal waren er ongeveer 35 gezinnen op post. Het vele gedoneerde speelgoed kreeg stuk voor stuk een nieuwe eigenaar. Ook de huishoudspullen gingen goed van de hand en de kleding is altijd erg in trek. De verse groenten, fruit en droge voeding blijven gegeerd.”

Angst voor het water

Naast de praktische, materiële ondersteuning is er het mentale. Greet Utens: “De slachtoffers van de waterramp weten dat ze hun hart kunnen luchten en sommige gesprekken blijven hangen en stimuleren ons om opnieuw op zoek te gaan naar goederen. Een vrouw met twee kinderen deed haar verhaal: de muren van de woning zijn opnieuw beschimmeld omdat de woning onvoldoende droog was tijdens de werken. De jongste zoon hoest sindsdien continu en kan niet zonder puf. Zolang hij blijft wonen in deze vochtige omgeving kan men hem niet helpen zeggen de artsen, hoe triest. De vrouw had nu gespaard zodat hij mee op sneeuwklassen kon gaan en dat was gelukt. Maar er is weer een ander probleem, skikleding. We zijn dus tegen eind januari op zoek naar twee skibroeken en twee skijassen maat 12 jaar. Hopelijk kan iemand die dit leest, ons helpen.” Ook de andere verhalen van de bewoners gaan vaak over schimmel, vocht, hoesten en depressie. “De angst voor het water is bij de meeste mensen nog sterk aanwezig. Velen hebben twee meter water in de woning gehad en leefden op de bovenverdieping, sommigen kropen op het dak.”

Tenslotte klinkt Griet erg dankbaar. “Zonder mijn crew zou het simpelweg niet lukken. Ik wil dus vooral een dikke dankjewel zeggen aan hen, Rudy, Sandra, Valentin en Fredie. Verder hebben ontzettend veel mensen ons enorm gesteund, teveel om op te noemen. Wij en de slachtoffers van de waterramp zijn jullie enorm dankbaar. Samen kunnen we allemaal vooruit! Tous ensemble!”

Wie skigerief heeft of op een andere manier wil helpen kan met Greet Utens contact opnemen via Messenger. 

Beelden © Team Tastenoye