Alle 103 sportverenigingen in Sint-Truiden ontvangen in totaal meer dan 88.000 euro subsidies van het stadsbestuur. Dergelijke investeringen in de clubwerking moeten ervoor zorgen dat meer Truienaren op regelmatige tijdstippen aan sport doen. De komende jaren zal de stad zich ook focussen op de stimulering van het G-sportaanbod voor mensen met een beperking.

Mensen aan het bewegen en sporten krijgen, is cruciaal. De stad Sint-Truiden zet daarom in op de maximale ondersteuning van sportclubs en Truienaren die zich op sportief vlak verdienstelijk maken.

Zo keurde de gemeenteraad zopas een subsidie-enveloppe van ruim 88.000 euro goed voor 103 sportverenigingen. Het gaat om basissubsidies en extra ondersteuning voor zowel kwalitatieve jongerenwerkingen als de organisatie van en deelname aan internationale wedstrijden.

7.200 clubsporters
Met deze ondersteuningsmaatregelen wil de stad sportverenigingen aanmoedigen om hun werking te blijven vernieuwen en zo mensen uit Sint-Truiden naar het uitgebreide sportaanbod toe te leiden.

“En dat levert duidelijk resultaten op. Volgens de laatste cijfers van Sport Vlaanderen zijn meer dan 7.200 of ongeveer 20% van de Truienaren aangesloten bij een sportclub. Dat zijn mooie cijfers, die we de komende jaren nog willen opkrikken. Hierbij zullen we in het bijzonder ook het G-sportaanbod in onze stad verder stimuleren en uitbreiden”, vertelt schepen van Sport Jurgen Reniers.

Special Olympics
“We willen dan ook álle inwoners aan het sporten krijgen, ook stadsgenoten met een beperking. Want dat zij ook echte kampioenen kunnen zijn, bewijzen de 20 Truienaren die eerder dit jaar een medaille bemachtigden op de Special Olympics. Zonder de G-sportverenigingen, waarin ze de juiste begeleiding vonden, zou dit niet mogelijk geweest zijn”, aldus nog burgemeester Veerle Heeren.

Sint-Truiden heeft momenteel een G-sportaanbod op het vlak van handbal, tennis, dans, judo, voetbal en fitness. Het stadsbestuur wil ook andere disciplines warm maken om faciliteiten aan te bieden voor sporters met een handicap. Zelf geeft de stad het goede voorbeeld met het toekomstige bloesembad in Sportpark Haspengouw, dat op maat wordt van personen met een zorgnood.