Er dreigt instortingsgevaar in het pand waar café De Bron is gehuisvest. De balken van het plafond zijn rot. Er zullen versneld werken worden uitgevoerd. Ondertussen zullen de vaste klanten elders hun dorst moeten lessen. Binnen twee à drie weken zou de Chimay tripel van ’t vat weer uit de tapkraan moeten kunnen vloeien.

Voor cafébaas Ken Gysenbergs zijn het moeilijke tijden. “Ik heb de brouwerij al van in 2015 verwittigd dat de vloer van het vergaderzaaltje aan het inzakken was”, vertelt hij. “De balken zijn rot en de vloer van het vergaderzaaltje op de eerste verdieping zakt in. Na overleg met de expert, de architect en de brouwerij hebben we besloten het café tijdelijk te sluiten. We gaan nu zo snel mogelijk een aantal werken doorvoeren om de veiligheid van onze klanten opnieuw te kunnen garanderen.”

“Café De Bron valt onder onze verantwoordelijkheid”, bevestigt Sebastiaan De Meester van brouwerij Alken-Maes. “Bij een laatste controle hebben we inderdaad vastgesteld dat de balken in het plafond rot zijn en dat er daardoor ernstige stabiliteitsproblemen ontstaan zijn. We hebben geen risico genomen en het café laten sluiten. Er zullen verstevigingswerken worden uitgevoerd waardoor het café in de tweede helft van februari weer open kan.”

Het café op de hoek van de Naamsevest en de Naamsesteenweg, pal aan het centrum, wordt graag bezocht door bekende Truienaren. Er wordt gediscussieerd over het reilen en zeilen van de stad, over de politiek en de voetbal. Gouden Schoen en ere-burger van de stad, Lon Polleunis komt er graag na zijn fietstochtje met zijn vrienden, vaak al in de voormiddag. En ook lokale politici en journalisten spreken er al eens af voor een interview. Raadslid Raymonde Spiritus (cd&v) toetert er aslof ze een parlement toespreekt op de haar gekende flamboyante manier. “Het tappen van een cristalleke gebeurt hier professioneel”, weet biersommelier, columnist en klant Eric Nulens. “Dit is een echt volkscafé zoals er nog maar weinige meer zijn. En de Chimay tripel van’t vat is een unicum in de wijde omgeving.”

Cafébaas Ken denkt dat hij tegen de carnavalsperiode aan de zaak kan heropenen.

Foto © Rudi De Cock

In beeld: Gouden Schoen en Ereburger van Sint-Truiden Lon Poleunis (links, midden) komt er vaak na zijn ochtendfietstocht met kameraden iets drinken en babbelen