Voor de eerste maal in haar geschiedenis organiseert de Belgische defensie een internationale militaire taptoe van dinsdag 31 mei tot en met zaterdag 4 juni in 5 Belgische steden. Op donderdag 2 juni doen de internationale muziekkapellen Sint-Truiden aan. De taptoe was oorspronkelijk gepland in mei 2020 naar aanleiding van de herdenking van 75 jaar bevrijding van België. Eindelijk, na 2 jaar uitstel vanwege COVID-19, kan het gratis evenement alsnog doorgaan. De Grote Markt is verkeersvrij gemaakt. Het licht- en muziekspektakel start om 20.30 uur.

“Met deze taptoe wil Defensie beklemtonen dat ‘samenwerking’ een van de belangrijkste basispijlers is van de organisatie, zowel nationaal als internationaal”, klinkt het bij de Staf te Heverlee. “Bovendien wil Defensie een actievere partner zijn in en van de samenleving. Daarom is deze show een unieke co-productie tussen Defensie en de 5 deelnemende steden.” Het belang van internationale samenwerking wordt beklemtoond door de deelname van 3 buitenlandse militaire muziekkapellen uit Frankrijk, Polen en de Verenigde Staten. “Maar liefst 150 professionele muzikanten brengen een wervelende muzikale show, versterkt met videobeelden en lichtshow, telkens in openlucht op een historische locatie”, klinkt het fier. De show met video, de live-orkesten en presentaties hebben De aarde van Vrijheid als thema in deze show. “Het hoeft geen verdere uitleg dat dit thema in de huidige internationale context brandend actueel is. We zijn ervan overtuigd dat de kracht van de muziek iedereen zal beroeren en nog meer zal overtuigen om stil te staan bij de waarde van vrede en vrijheid”, besluit men bij de generale staf. Dankzij de bijzondere samenwerking tussen Defensie en de verschillende steden kan dit evenement gratis worden aangeboden. Voor staanplaatsen dien je niet te reserveren. Er is een tribune met zitplaatsen, maar daarvoor neem je best contact op met de toeristische dienst van de stad.

Verkeersvrij

De Grote Markt is op donderdag 2 juni van 6 uur ‘s ochtends tot 3 uur ‘s nachts parkeer- en verkeersvrij. Bovendien zal het doorgaand verkeer van de Luikerstraat naar de Zoutstraat is niet mogelijk zijn tussen 18 en 23 uur. Ook de Diesterstraat en een gedeelte van de Veemarkt zullen in die tijdsperiode verkeersvrij zijn. Het Minderbroedersplein, de Minderbroedersstraat en het Nicaraguaplein zijn ook verkeersvrij gemaakt.

Vanwaar komt de naam ’taptoe’?

Oorspronkelijk komt de naam van ‘Tap toe!’, een soort van militair bevel dat meestal gepaard ging met een trompet of fluitgeluid. De soldaten wisten dat ze dan hun bed in moesten. De tap(kranen) van de bar gingen dan onherroepelijk dicht. Ook bij de scouts werd er ’s avond op kamp, als de leden in hun bed lagen, al eens op een trompet een mooi deuntje geblazen, ten teken dat er moest gezwegen en geslapen worden. Door de jaren heen groeide het taptoe-signaal uit tot een ceremoniële gebeurtenis. Tegenwoordig klinkt de melodie vooral bij militaire herdenkingen en begrafenissen. Op het event wordt het in het Engels gebruikt (Tattoo), verwijzend naar de herdenking van de bevrijding van België in 1945, en de vele landgenoten die we verloren in die Tweede Wereldoorlog.