Op 21 mei is het de Europese Natura 2000-dag. Daarom staan er tussen 12 en 24 mei 2021 allerlei activiteiten gepland om de Europese topnatuur te ontdekken in Vlaanderen en Wallonië. Natuurpunt organiseert dit samen met de partners van LIFE BNIP, het Belgian Nature Integrated Project. Er staan een aantal mooie wandelingen in onze prachtige Europees waardevolle natuur op het programma, die je in je eigen bubbel en op een moment naar keuze kan wandelen, via de digitale app RouteYou. Kom dus uit je kot en ontdek de Europese topnatuur in je buurt!

Vier met ons mee en ontdek de topnatuur in je buurt
Op 21 mei 1992 werden de Europese habitatrichtlijn en het LIFE programma goedgekeurd. Beide hebben er sindsdien voor gezorgd dat Europese topnatuur beter beschermd en ontwikkeld werd.

Dankzij corona ontdekten al veel mensen de natuur in hun buurt. In de periode tussen 12 en 24 mei willen Natuurpunt, Natuur en Bos van de Vlaamse overheid, de Dienst Marien Milieu van de FOD Volksgezondheid, de Waalse openbare dienst leefmilieu, Natuurinvest, Natagora en Natagriwal de Europese waardevolle topnatuur extra onder de aandacht brengen, onder meer door RouteYou-wandelingen. Zo kan je bijvoorbeeld de Knoflookpadwandeling doen in Resterheide, de Klimaatwandeling in de Groene Vallei of de Griesbroekwandeling in Balen. Tijdens je wandeling ontdek je leuke weetjes over het gebied en de resultaten van de uitgevoerde of lopende LIFE-projecten. Naast dit aanbod, gaan er ook enkele geleide wandelingen door, waarbij een ervaren gids je een unieke kijk achter de schermen laat nemen van een natuurproject (afhankelijk van de coronamaatregelen).

Voor de thuisblijvers is er een online-webinar waarin je allerhande zaken kan bijleren over Natura 2000. Alle info over de verschillende activiteiten kan je vinden op www.denatuurisjarig.be en www.nature-en-fete.be.

Fotowedstrijd
Wil je kans maken op een leuke prijs? Maak dan op je wandeling een leuke natuurbelevingsfoto en deel deze op Instagram met de hashtag #denatuurisjarig. Alle info over de wedstrijd en het reglement kan je hier vinden:  www.life-bnip.be/nl/reglement-wedstrijd-de-natuur-is-jarig-2021 en www.life-bnip.be/fr/reglement-du-concours-nature-en-fete-2021/

12.3 % van Vlaanderen zit in Natura 2000 netwerk
Natura 2000 is een netwerk van Europese topnatuur. Het omvat 27.000 gebieden en beslaat zo ongeveer 18% van Europa. Het is één van de grote verwezenlijkingen van de Europese Unie en vormt de ruggengraat van het Europees natuurbehoud. Het Natura 2000 netwerk in Vlaanderen bedekt ongeveer 12,3 % van het Vlaams gewest, goed voor ruim 166.000 hectare. In België gaat het over 12.7% van de landoppervlakte en 36.8% van het Belgische deel van de Noordzee. In Wallonië gaat het over 220.000 hectare, 13.2%

Met Natura 2000 roept Europa de achteruitgang van de natuur een halt toe. Natura 2000 wil over heel Europa de nodige ruimte bieden aan verschillende soorten planten en dieren, en de gebieden waarin ze leven. En die natuur levert ook voordelen op voor de mens: zuiver water, ruimte voor recreatie, een gezonde bodem, frisse lucht…

Wist je trouwens dat Natura 2000 bovendien bijdraagt aan onze inheemse biodiversiteit? Daarom zijn ook wij partner van de #samenvoorbiodiversiteit beweging!

Wat is een LIFE-programma?
LIFE is het instrument van de Europese Unie dat de projecten voor natuurbehoud en milieubescherming financieel ondersteunt in de verschillende lidstaten. Een LIFE project realiseert altijd een concrete meerwaarde voor de natuur. Het gaat dan over het opzetten van actieve samenwerking tussen partners, versnelde uitvoering van herstel- en inrichting van het gebied, aankoop van terreinen, investeringen in wandelpaden en bezoekerscentra en kijkhutten voor toegankelijkheid en beleving, actieve communicatie en bewustwording van doelgroepen en omwonenden, opbouw van expertise.

Meer info: