Voor de 48e keer organiseert de Keizerlijke Commanderie van Sint-Truiden een wedstrijd voor de beste fruittob. In Dienstencentrum Cicindriahuis zijn ze gestart. “De gasten zullen in groep enkele fruittobben maken. Het enthousiasme van Josette Moria sloeg over. Wij doen mee!”

Maarschalk Josette Moria deed onlangs in Dienstencentrum Cicindriahuis alles uit de doeken over het zelf maken van een fruittob. “Een fruittob is een soort pot met een inhoud variërend van 1 tot 10 liter. Blijkbaar is mijn passie voor fruit en een fruittob maken overgeslagen”, glimlacht Josette. “De gasten van het centrum gaan nu ook starten met een fruittob. Ik had alvast aardbeien meegebracht. Ook Inlandse jenever en Inlandse suiker zitten in het startpakket. Binnen enkele weken komen de kersen, en vanaf dan gaat het snel om de opeenvolgende fruitsoorten van eigen bodem in je fruittob te verwerken.”

In het najaar zal een jury op basis van kleur, geur, smaak en uitzicht, oordelen over de smaken en een winnaar uitroepen. “Maar de mooiste prijs is het genot van je eigen fruittob, heerlijk zoet en fruitig, net zoals jij die wil … en gemaakt hebt. Eigenlijk Haspengouw in een borrelglas”, besluit Josette Moria.