In enkele Alkense basisscholen loopt er een project in het kader van burgerparticipatie. Daarbij zijn het de kinderen die les geven aan de volwassenen. Die laatsten zullen na afloop volledig vertrouwd zijn met de wereld van de tablets, de apps en dies meer.

“Eind september 2021 diende ik een dossier in bij de gemeente Alken in het kader van een oproep Burgerprojecten”, vertelt initiatiefnemer Pol Schats. “De gemeente had de inwoners opgeroepen om voorstellen in te dienen voor hun wijk, buurt of straat, die ze nadien ook zélf moesten realiseren. Ik diende zo’n project in onder de titel ‘Jongeren helpen senioren wegwijs met de computer’. Ons project werd uitgekozen door zowel de inwoners als door een jury van experten. Omwille van corona hebben we enkele maanden geduld moeten oefenen vooraleer we concreet aan de slag konden gaan. En op 22 april 2022 werd de eerste les gegeven. Dit is een initiatief dat voor 100%  op vrijwilligers draait.”

Hoge drempel

De senioren kunnen in de opleiding alles leren over het gebruik van een laptop, smartphone en tablet.  Pol Schats: “Voor sommige senioren is de digitale drempel nog wat hoog, terwijl de kinderen ermee zijn opgegroeid. Voor hen heeft een smartphone of een tablet geen geheimen.” De initiatiefnemer kreeg de steun van de gemeente omdat het project werd uitgewerkt in het kader van burgerparticipatie. Dankzij het burgerbudget dat de organisator vorig jaar won, kan het project gefinancierd worden.

(Foto’s: ©Rudi De Cock)