Alle appels worden handmatig geplukt bij Lepipz. De smaak van hoogstamboomappeltjes leent zich perfect voor een mousserende wijn © Lepipz
Op zaterdag 19 en zondag 20 april 2025 transformeert Lepipz de burchtweide van Brustem tot het decor van ‘Appels & Blues’, een feestelijk evenement ter ere van de bloesemperiode. Bezoekers kunnen zich verheugen op een weekend vol muziek, culinaire verwennerij en familieplezier. Het is ook uitkijken naar de naamgeving voor de hoogstamboomgaard die er werd aangeplant.
De drie mannen van Lepipz, Jeremie Wolfs, Maxim Heeren en Remco Schoofs, blazen al enkele jaren met liefde en passie voor hoogstam prachtige gaarden een nieuw en uniek leven in. In het paasweekend gaan ze er helemaal voor met ‘Appels & Blues’ op hun boomgaard, de weide aan de torenburcht. De festiviteiten starten zaterdag om 14 uur met de opening van de Lepipz-bloesembar, waar lokale lekkernijen en ambachtelijke dranken worden geserveerd. Bezoekers krijgen tevens de kans om de brouwerij in actie te zien en de nieuwste Eau de Vie te ontdekken. Om 16 uur vindt de officiële inwijding van de burchtweide plaats met een door de dorpsbewoners gekozen naam, gevolgd door diverse activiteiten zoals boogschieten. Vanaf 18 uur barst het muzikale feest los met ‘Lepipz-Blues’. Liveoptredens, met onder andere de in Sint-Truiden fel gesmaakte Big Cash Beats-muziekband, smakelijke gerechten en verfrissende drankjes zorgen voor een swingende avond. De Lepipz-shop biedt bovendien unieke streekproducten en souvenirs aan.
Paasontbijt en eierenraap
Zondagochtend om 9 uur kunnen bezoekers aanschuiven voor een overheerlijk paasontbijt op de burchtweide. Het ontbijt omvat onder andere koffiekoeken, diverse broodsoorten, beleg, spek, eieren, fruit, water en appelsap. Vervolgens vindt de eerste grote eierenraap plaats op de burchtsite. Een primeur! Kinderen tot en met 12 jaar kunnen deelnemen na inschrijving en gaan op zoek naar maar liefst 1000 eieren. Voor dit alles dient wel op voorhand te worden ingeschreven via de website.
Passie voor hoogstamappels
Lepipz werd opgericht door Jeremie die na het experimenteren met appelsap en de toepassing van de méthode chapenoise, er een mooi verhaal in zag. Maxim Heeren werd er als boomverzorger bij gehaald en Remco Schoofs voor de marketing. “We zetten ons maximaal in voor het behoud van hoogstamboomgaarden in Haspengouw. We verwerken de appels die we plukken tot een elegante mousserende wijn met een alcoholpercentage van 11,40%, geproduceerd volgens de méthode traditionnelle. Onder het motto “lokaal kopen is zilver, lokaal maken goud” streven we naar meerwaarde voor de regio. Onze ambachtelijke schuimwijn wordt volledig in eigen beheer vervaardigd, en dat proces begint in de kelder van bompa in Ordingen.”
Praktisch
Het evenement met nog andere lokale producten vindt plaats op de burchtweide van Brustem, Sint-Truiden. Voor meer informatie en inschrijvingen kan je terecht op de website van Lepipz: www.lepipz.be
Maxim Heeren, Jeremie Wolfs en Remco Schoofs op gesprek over hun appelproducten bij radiozender Trudo FM
![]()