In een gesprek met Danny Gennez, André Pictoel, Bea Duchateau en Luc Renson blikken we terug op de zomer van ’23 en hun troetelkind ‘de Boddelkèèr’. Het openluchttheater in het plat sinttruins kreeg deze zomer zoals tournées bij de groten der aarde een titel mee: 1580. De Boddelkèèr bestaat immers 15 jaar en haar stichter en voorzitter-voor-het-leven Danny Gennez is 80 geworden. Een gemoedelijke babbel over verleden, heden en toekomst.

 

TruiensNieuws: “Danny, allereerst proficiat met je 80e verjaardag. Jullie kunnen met de ploeg terublikken op een succesvolle zomer. Waar is destijds het idee ontstaan om in openlucht straattheater te brengen waarbij mensen gratis konden komen kijken en hun eigen stoeltjes moesten meebrengen?

Danny Gennez: “Het idee ontstond bij mij als stadsgids toen ik merkte dat mensen vooral geïnteresseerd waren in ‘les petites histoires’. Die kleine verhalen over bijvoorbeeld lokale figuren horen de mensen het liefst. Daarnaast miste ik de sfeer van vroeger, toen de mensen ’s avonds nog gezellig buiten zaten op een stoeltje, gezellig te babbelen en te lachen. Die twee wilde ik combineren. In eerste instantie dacht ik eraan om met een caravannetje rond te rijden en dan overal in de buurten die verhalen te vertellen. Maar ik kreeg de raad om eventuele eentonigheid te doorbreken door toneeltjes te spelen. Met dat idee ben ik naar de dienst Erfgoed van de stad gegaan en zo is de trein, of beter de bolderkar, vertrokken. Onder andere André Pictoel en Luc Renson waren er als de kippen bij om dat mee in gang te trekken.”

In beeld: Danny Gennez is 80 geworden en ziet nog een mooie toekomst voor De Boddelkèèr weggelegd ©rdc

TN: Jullie zijn intussen een goed geoliede machine. Danny, je schrijft zelf de teksten. Christophe Elen schrijft teksten en liedjes. Jullie komen met het gezelschap samen om te overleggen. Bea is regisseur. Verklaart dat het succes van De Boddelkèèr? Want honderden mensen kwamen afgelopen zomer weer afgezakt naar de voorstellingen.

Luc Renson: “We mikken vooral op de samenhorigheid. Dat is in onze huidige tijd wat verder weg en de mensen hebben dat toch nodig. Ook onze eigen identiteit als Truienaar wordt hierin bevestigd. Wie zijn we? En het is gratis, want we gaan enkel met ‘de klak’ rond. Ook de maatschappijkritische sketches slaan bijzonder goed aan, ondersteund door liedjes en choreografie.”

Bea Duchateau: “Ja, wat Luc zegt kan ik beamen. Het is aan mij om deze mix in goede banen te leiden als regisseur. Een hele uitdaging.”

André Pictoel: “Ik zie een belangrijk stuk van de verklaring van het succes in de sociale media. We hebben veel fans via onze website, een Facebookpagina en een fanclub. En dat gaat in crescendo in de zomer. Mensen stromen dan toe.”

Danny Gennez: “Het is authentiek Sinttruins, maatschappijkritisch en wat politiek getint. Dat is het altijd wel wat geweest.”

In beeld: Luc, Bea, André en Danny – ©rdc

TN: “Het is de oudere generatie – en dat is met alle respect gezegd – die het toch maar blijft doen. Hoe zien jullie de toekomst? Zit er verjonging aan te komen? Gaat De Boddelkèèr kunnen blijven?

Danny Gennez: “Er zit zeker geen sleet op de formule. Met het succes van het laatste seizoen zijn er trouwens opnieuw oude getrouwen die interesse tonen. Volgend jaar is het het Kristina-jaar. Daar gaan we iets rond doen want die heeft heel wat meegemaakt in onze regio. En we stonden op het punt om een kerstoptreden te brengen toen corona opdook. Dat idee is alleszins iets waarover we in het najaar nog met het gezelschap samen gaan zitten en bekijken of en wat we zouden kunnen doen.”

TN: “Jullie hebben vooral een ouder publiek.”

André Pictoel: “Klopt. Wij hebben een publiek dat hoe ouder ze worden, hoe liever de mensen ons hebben. Ik merk dat de jongeren het plat Sinttruins nog wel begrijpen maar het zelf niet meer kunnen spreken. Ik merk dat ze dat wel spijtig vinden.”

TN: “Bedankt voor het gesprek!

Schrijver en zanger Christophe Elen: “Het is een hele opgave om een nieuw stuk te brengen, maar eenmaal ik optreedt ben ik zo content dat te kunnen doen.” ©rdc

Interview en foto’s © Rudi De Cock