Op zondag 8 september vindt in de Minderbroederskerk het allereerste Verzetscafé van Sint-Truiden plaats. Deze bijzondere vertelnamiddag staat geheel in het teken van drie inspirerende verzetsverhalen van gewone mensen die heldhaftig opkwamen tegen de nazistische bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het Verzetscafé biedt een unieke kans om stil te staan bij de heldendaden van het verleden en de lessen die we daaruit kunnen trekken voor de toekomst.

Tijdens de middag vertelt Yvan Lambrechts het verzetsverhaal van zijn vader. René Lambrechts was een verzetsstrijder die zijn leven riskeerde om anderen te helpen en zich in te zetten tegen het onrecht van de bezetting. Zijn verhalen geven een inkijk in de daden en opofferingen die hij bracht om vrijheid en gerechtigheid te waarborgen. Auteur Christiaan Vanhee brengt het indrukwekkende verhaal van Arthur Schalenborg. Vanhee, bekend om zijn gedetailleerde en diepgaande historische onderzoek, brengt de heroïsche en soms tragische momenten van Arthurs verzet tot leven. Zijn presentatie belicht niet alleen de persoon Arthur, maar ook de bredere context van het verzet in die donkere tijden. Truienaar Patrick Mombaers neemt ons mee in het levensverhaal van zijn vader, Gaston Mombaers. Gaston’s onvermoeibare inzet en moed in het gezicht van gevaar hebben diepe indruk achtergelaten. Patrick’s persoonlijke herinneringen en anekdotes zorgen voor een emotionele en krachtige afsluiting van de vertellingen.

Naast deze boeiende verhalen, zullen er muzikale intermezzo’s zijn die de middag een extra dimensie geven en de luisteraars in de juiste stemming brengen. Deze muzikale stukken zijn zorgvuldig geselecteerd om de sfeer van de verzetsverhalen te versterken en een moment van reflectie te bieden. De verhalen die worden verteld tijdens het Verzetscafé zijn immers pakkend en tonen het buitengewone verzet van gewone mensen tegen de nazistische bezetter. Het zijn verhalen van moed, doorzettingsvermogen en hoop, die een blijvende indruk zullen achterlaten op iedereen die ze hoort. Het Verzetscafé biedt een unieke kans om stil te staan bij de heldendaden van het verleden en de lessen die we daaruit kunnen trekken voor de toekomst. Iedereen is van harte welkom om deel te nemen aan deze bijzondere middag in de Minderbroederskerk.

Praktisch

Zondag 8 september om 15 uur in de Minderbroederskerk, Minderbroedersplein 5, Sint-Truiden

08/09/2024 van 15:00 tot 17:00
Inkom: 10 euro
Ledentarief: 7 euro