De meeste leerlingen en studenten hebben hun boeken dichtgedaan. De vakantie is in aantocht, met een aantal verrassende activiteiten dicht bij huis die zeker een uitstapje waard zijn. Dit weekend start de zomervakantie al met op vrijdag braderie en avondmarkt in Landen. En er volgt nog veel meer in ons mooie Haspengouw en daarbuiten. Leest u mee? Scroll zeker ook verder onder elke foto.

LANDEN – De stad Landen bijt de spits af met een braderie op vrijdag 23 juni en een avondmarkt. De hoofdstraat is verkeersvrij gemaakt.

SINT-TRUIDEN – Handbalclub Sint-Truiden houdt vandaag, zaterdag 24 juni, een familiedag waarbij ouders het tegen hun kinderen opnemen. Iedereen is welkom om te komen kijken naar het handbalgebeuren in de Sportlaan 2 op Nieuw Sint-Truiden.

Nog vandaag zorgt de braderie in het centrum van Sint-Truiden drie dagen voor een autoluwe stad. Zondag kan je er op de abdijsite gratis de unieke en enige molen die het stadscentrum rijk is gaan bezichtigen met een woordje uitleg erbij. Een overzicht van enkele Haspengouwse highlights:

Open Molendag (zondag 25 juni) in Diesterstraat

De eerste vermelding van de molen in de abdij dateert uit 1108, in de periode dat Rodulfus abt was. Tijdens zijn abbatiaat werd de bovenslagradmolen gebouwd. De molen werd gevoed door de Cicindria-beek. Na decennia van verval zijn de Truiense vzw Abdij Stad & Regio, in samenwerking met Molenzorg-Zuid Limburg en met toestemming van het gemeentebestuur, samen overgegaan tot de conservering van de restanten van het molenrad, het drijfwerk en de opkuis van het molenplein. Het loont zeker de moeite. De Vrijwilligers vertellen immers zoveel meer over de molen en het leven, op de abdijsite in de Middeleeuwen.

Open Molendag 2023 – Diesterstraat 1, 3800 Sint-Truiden – tussen 10 en 17 uur

Ook in de gemeente Alken staat er een dorpsmolen (foto hieronder) die een bezoek waard is. Ze werkt nog en  maalt graan. Koutermanstraat 1, 3570 Alken – tussen 10 en 17 uur.

Kermis en zwaardvechten in Landen

Diezelfde zondag 25 juni is er kermis op Sinte Gitter. Dat is een plaatselijke benaming voor het Sint-Gertrudisdal, het domein van de Frankische hofmeier Pepijn van Landen. De erfgoedvereniging Pepijn@Landen zorgt voor rondleidingen in de archeologische site. Je stapt er terug in de tijd met onder andere middeleeuwse dansen en een demo zwaardvechten.

Zomerambachtenmarkt

In Borgloon zullen 50 standhouders de ZomerAmbachtenmarkt aan de Stroopfabriek kleur en finesse geven, en dat tussen 10 en 17 uur.

Dag van de Kers

Voor wie het graag wat verder zoekt kan op zondag 25 juni zeker eens naar Alden Biesen in Bilzen trekken, waar de Dag van de Kers al aan zijn 20e verjaardag toe is. De Nationale Boomgaardenstichting organiseert er een mooie wandeling door een hoogstamboomgaard, kersengerechten, kersendranken, info en uitleg, animatie, alles met gratis parking en gratis toegang.

(Lees verder voor meer activiteiten onder de affiche)

Breng die rozen naar Sandra

Dit laatste weekend van juni zetten negen Limburgers hun tuinen open voor het grote publiek. Je kan een kijkje gaan nemen in de rozentuin van François en Fernande Vandersmissen uit Zepperen. Er staan meer dan 3000 rozenstruiken, onderverdeeld in 300 verschillende soorten. Iedereen is welkom op 24 en 25 juni 2023 en dat in Gippershoven 15 te Zepperen tussen 14 en 17 uur.

Reuzenfestival in weekend van 1 juli

Het Reuzenfestival van Landen, een van de meest geliefde culturele evenementen in de regio, staat gepland op 1 en 2 juli. Het tweedaagse festival belooft een kleurrijk spektakel te worden waar bezoekers van alle leeftijden kunnen genieten van een rijke mix van tradities, muziek, dans en patrimoniaal erfgoed. Op dit festival worden indrukwekkende reuzenfiguren, elk met hun eigen verhaal en geschiedenis, tot leven gebracht. De majestueuze creaties worden gedragen door trotse pijnders, geduwd door ervaren ondercruypers en begeleid door gildeleden en muzikanten.

Het festival begint op zaterdag 1 juli met een reuzenrommelmarkt op het Domein ’t Park te Landen. De reuzen zullen alle bezoekers verwelkomen en begeleiden doorheen het domein. Tijdens deze dagactiviteit kunnen bezoekers kennismaken met de gildeleden en meer info winnen over de reuzencultuur. ’s Avonds is er om 17 uur een reuzenbarbecue met aansluitend live-optredens. Zo zullen The Jameson Brothers, De Jongens en Frimout hun opwachting maken.

Op zondag 2 juli zal er in de namiddag een kleurrijke optocht door het centrum van Landen plaatsvinden. De reuzen zullen door de straten dansen, terwijl bezoekers zich kunnen laten meevoeren op het ritme van de opzwepende muziek. Op het domein zelf zullen kraampjes worden opgesteld waar lokale ambachtslieden hun kunstwerken en traditionele producten tentoonstellen. Er zullen ook diverse eet- en drankkraampjes zijn waar bezoekers kunnen kennismaken met de smaken van de streek.

Reuzenfestival praktisch

Het Reuzenfestival van Landen is gratis toegankelijk voor het publiek. Het festivaldomein bevindt zich in het centrum van Landen, en er zijn voldoende parkeermogelijkheden in de omgeving. Voor meer informatie en het volledige programma kunt u terecht op de officiële website van het festival: www.delandensereuzengilde.be

Foto’s © Media Haspengouw