Nu we richting krokusvakantie gaan trekt carnaval in Haspengouw zich op gang. In Sint-Truiden heeft de Koninklijke Orde van de Commeduur samen met het stadsbestuur haar programma bekend gemaakt. Er komt een verkleed bal en een Verloren Maandag. Ook in Borgloon, Wellen en Heers wordt alles in gereedheid gebracht.

In Sint-Truiden ligt de actie in het eerste weekend van de krokusvakantie. Het Faat Verklieëd Bal mag de feesten openen op zaterdag 18 februari. Eén dag later, zondag 19 februari, vindt de traditionele Machtsoverdracht plaats in het stadhuis op de Grote Markt. En het carnavalsweekend sluit in Sint-Truiden af op maandag 20 februari met het Verloure Moondagbal in het feestpaviljoen op de Groenmarkt. “Voor het eerst sinds 2020 rijden er terug kleurrijke, feestelijke praalwagens vol met ambiancemakers en snoepgoedstrooiers rond”, vertelt Giani Creten, Vice-Opper en Proclameur van de Orde van de Commeduur. “In totaal nemen er 45 carnavals- en folkloreverenigingen deel. Truiens striptekenaar Kim Duchateau tekende dit jaar de opvallende affiche voor ‘carnaval in Sintruin 2023’. Ook in het stadscentrum zal je overal carnaval zien en zijn alle horeca-zaken open.

In Borgloon viert men carnaval één weekend later, op 25 februari met de jeugdstoet en met de grote stoet op zondag 26 februari. De carnavalsverenigingen van beide steden willen immers maar al te graag ook op elkaars feesten aanwezig kunnen zijn. In Wellen gaat dankzij cv De Weerelt een fantastische lichtstoet door de Wellense straten trekken op Vette Dinsdag, 21 februari. De optocht in Mechelen-Bovelingen (Heers) vindt plaats opzaterdag 25 februari om 14.11 uur.

Route

“Bij ons ligt het hoogtepunt toch wel op de Internationale Verloure Moondagstoet van maandag 20 februari”, vervolgt Giani Creten. “De stoet rijdt vanaf 13u33 via Schurhoven, Nieuwpoort, de Houtmarkt, de Plankstraat, het Heilig Hartplein, de Luikerstraat, het Europaplein, de Naamsevest, de Clockemstraat, de Stapelstraat, het Sint-Martenplein, de Rijschoolstraat, de Kazernestraat, het Sint-Martenplein, de Breendonkstraat, de Diesterstraat , de Beekstraat, de Zoutstraat, de Groenmarkt en dan terug via de Diesterstraat naar de Abdijstraat door het stadscentrum.” Creten is ook blij met het kindercarnavalsfeest. “Alle kinderen zijn welkom tijdens het kindercarnavalfeest XXL op zondag 12 februari vanaf 13u11 in het feestpaviljoen op de Groenmarkt. Op 14 februari is daar ook een senioren dansmatinee om 13u33. In Sint-Truiden ook geen carnaval zonder kermis. De tientallen kraampjes en attracties zijn geopend van vrijdag 17 februari tot vrijdag 24 februari.”

Kijkzone

Schepen Mieke Claes (N-VA) is bevoegd voor Toegankelijkheid. Zij vult aan: “We gaan goed zorgen voor mensen met een beperking. Er komt een zone waar zij de stoeten kunnen zien voorbij komen. We willen iedereen de kans geven om van het schouwspel te genieten. Op donderdag 16 februari is er de grote andersvalidencarnavalsfuif in de tent van de Groenmarkt. Daarnaast voorzien we tijdens de carnavalsstoet, op maandag 20 februari, een zone waar personen met een handicap in alle comfort naar de stoet kunnen kijken op de Naamsevest, en dit ter hoogte van Sint-Vincentius. Bezoekers van deze zone kunnen vlakbij parkeren. Hiervoor dien je je wel vooraf aan te melden bij de dienst Evenementen van de stad Sint-Truiden via info.evenementen@sint-truiden.be”, besluit Mieke Claes.

Lees ook ‘Wellen en Borgloon trekken carnaval op gang” via  https://www.truiensnieuws.be/carnaval/wellen-en-borgloon-trekken-carnaval-in-haspengouw-op-gang-met-een-bal-en-een-oekraiense-jeugdprinses/