In het Europees Parlement werd Hilde Vautmans aangeduid als nieuwe voorzitster van MEPs for Wildlife. Dat maakt ze bekend op de Werelddag van Dieren en Planten in het Wild van de Verenigde Naties (UN Wildlife Day). 

Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld, Renew Europe): “Ik ben erg fier dat ik MEPs for Wildlife mag voorzitten. Door haar grote belang voor de biodiversiteit en het leven op aarde, is het belangrijk dat we wilde plant- en diersoorten beschermen en alle vormen van bedreiging hiervan aanpakken. In de groep focussen we op wildlife crime, zoals stropers of de illegale handel van wilde dieren of ivoor. Wildlife crime zorgt er niet alleen voor dat bepaalde dier- en plantensoorten met uitsterven bedreigd worden, ook is het een belangrijke bron van inkomsten voor gewapende groepen. Daarom wil ik dat deze problematiek de komende jaren een belangrijke plek krijgt op de Europese agenda.” MEPs for Wildlife werd opgericht in 2015 en bestaat uit Europarlementsleden van de verschillende fracties.

Actieplan tegen illegale handel

“De illegale handel in beschermde diersoorten stopt niet aan onze grenzen, en Europa is een van de belangrijkste bestemmingen en transitzones voor producten van illegale handel in beschermde diersoorten. Daarom is het belangrijk dat we dit probleem Europees aanpakken, bijvoorbeeld door het creëren van meer bewustzijn over de gevaren van wildlife crime op onze biodiversiteit en veiligheid. Het actieplan tegen de illegale handel in bedreigde diersoorten, dat mede dankzij druk van MEPs for Wildlife in 2016 tot stand kwam, was daarin een belangrijke stap, maar er is nog veel werk. De evaluatie van dit actieplan, dat in 2020 afloopt, zal voor mij dus een belangrijke taak zijn waarin ik als voorzitster mijn stempel wil drukken. Ook zal ik er nauwlettend op toezien dat de Europese Commissie in haar Green Deal hoofdstukken opneemt over het verlies aan biodiversiteit en de bedreiging van wildlife crime hierin.”, besluit Vautmans.