Het Europees Parlement hield vandaag een debat over de verspreiding van het coronavirus en over hoe Europa een gecoördineerd antwoord kan bieden op de gezondheids-, economische en sociale impact als gevolg van het virus. Er ligt ook een resolutie op tafel. 
 
Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld), die het initiatief nam om dit debat te houden, reageert“Sinds vandaag is het virus aanwezig in alle Europese lidstaten. Er zijn reeds meer dan 500 doden gevallen in de EU als gevolg van het virus. De omvang van het virus is zodanig dat de EU een versnelling hoger moet schakelen. De aanpak van de crisis moet nog beter gecoördineerd worden. Europa kan hier een sterk toegevoegde waarde bieden want alle lidstaten zitten in hetzelfde schuitje en moeten op zoek naar dezelfde oplossingen. Onze fractie stelt daarom onder meer de volgende actiepunten voor: 

  • één digitaal informatiepunt over het virus voor alle Europese burgers,
  • een versterkte bevoegdheid voor het Europees Geneesmiddelenagentschap en het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding
  • een meer gemeenschappelijke aanpak wat betreft aanbesteding, stockage en verspreiding van medicijnen.

Daarnaast moet Europa ook op economisch vlak er alles aan doen om de impact voor bedrijven te beperken, bijvoorbeeld door

  • een tijdelijk uitstel van btw-betalingen of sociale zekerheidsbijdragen,
  • noodliquiditeiten voor kmo’s ter beschikking te stellen,
  • tijdelijke fiscale stimuli te verschaffen of
  • alle mogelijke begrotingsinstrumenten te mobiliseren om te reageren op dit virus. 

Het is aan Europa om nu die versnelling hoger te schakelen en de krachten te bundelen om dit virus in te dijken en de impact ervan te beperken. L’union fait la force, laten we dat nu maar tonen”, vervolgt Vautmans.
Wanneer een crisis als deze zich voordoet, begrijp ik dat de Europese burgers naar Europa kijken om actie te ondernemen. Toch heeft Europa binnen haar bevoegdheden correct gehandeld. We hebben het Europese Civiele Beschermingsmechanisme geactiveerd die het mogelijk heeft gemaakt om Europese burgers uit Wuhan te repatriëren. We hebben Europese middelen ter beschikking gesteld voor die repatriëring, voor medisch onderzoek naar een vaccin en voor steun aan de Wereldgezondheidsorganisatie.

De EU zorgt er ook voor dat er voldoende consulaire bijstand is voor Europese burgers in het buitenland. Verder gaan onze bevoegde Europese agentschappen op pad naar getroffen regio’s en geven ze adviezen aan onze lidstaten én werd er binnen de Europese Commissie een Corona Response Team opgericht. Zelfs Commissarissen die niet deel uitmaken van het team, kijken waar er kan worden bijgesprongen. Zo is onze Europees Commissaris voor Interne Markt, Thierry Breton, in overleg met producenten van medische apparatuur om te bekijken hoe ze kunnen inspelen op de verhoogde vraag”, besluit Hilde Vautmans.