Prins Joachim (28) moet in Spanje een boete van 10.400 euro ophoesten, zo heeft hij woensdag vernomen. Hij negeerde de coronamaatregelen van de overheid om bij aankomst in Madrid eerst in quarantaine te gaan. “Een ernstig misdrijf”, oordelen de Spaanse autoriteiten.

De zoon van prinses Astrid en neef van koning Filip raakte ruim een week geleden betrokken in een schandaal in Spanje. Kort samengevat: hij kwam op zondag 24 mei vanuit Brussel aan in Madrid. In principe moest hij eerst twee weken in quarantaine gaan, maar hij reisde direct door naar Córdoba. Daar woonde hij twee feestjes bij, het eerste op maandag en het tweede op dinsdag. Nadien werd hij ziek en testte hij positief op het coronavirus.

Veel armer zal onze prins er niet van worden, maar het is een bewijs dat men er in Spanje niet mee lacht. Er zouden hier ook minder exclusieve feestjes gehouden zijn als er een boete 10.400 euro boven je hoofd hing. Dat is meer dan 40 keer zoveel als de armzalige 250 euro in ons land. En gaat nu zijn Belgische boete ook nog komen wegens illegaal naar het buitenland trekken?