De kleine waterlopen in Haspengouw dreigen stilaan op te drogen. De hitte 10-daagse escaleert de komende week naar een hittegolf. Ook de opvangcentra voor vogels en dieren zijn er niet gerust in. Het aantal dieren dat wordt binnengebracht voor verzorging gaat in stijgende lijn.

De eerste hittegolf van de zomer staat voor de deur, met temperaturen die lokaal kunnen oplopen tot 35° en meer. Momenteel zitten we in code geel, en woensdag wordt dat oranje. Volgens het KMI zullen we op het einde van de week 35 graden bereiken, en lokaal in Haspengouw zelfs meer. Onze regio heeft weinig bossen. De vele fruitplantages met lage bomen en weinig bladeren geeft de zon vrij spel. Verkoeling zoek je best in bossen of thuis binnen. Iedereen krijgt de raad om zich goed voor te bereiden op de hitte. Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid vraagt alvast aan gemeentes, thuiszorgdiensten, woonzorgcentra, huisartsen, jeugdverenigingen en kinderopvang om maatregelen te nemen: ”Hou kinderen in de gaten en ga langs bij ouderen.” De Vlaamse adviesgroep Droogte komt samen om te kijken of er maatregelen moeten komen. Daarbij wordt gedacht aan een verbod op het wassen van auto’s of het sproeien van tuinen.

Dieren

In de opvangcentra voor dieren neemt het aantal opnames inmiddels toe. Sommige centra spreken van een verdubbeling op een week tijd. Het gaat daarbij om gewonde of verzwakte dieren, vooral egels, eekhoorns, jonge duiven en andere vogeltjes, die allemaal afzien van de hitteperiode. De dieren vinden weinig water en raken daardoor in de problemen. Van egels is geweten dat die door particulieren thuis kunnen geholpen worden. “Het helpt als je honden- of kattenbrokjes buitenzet die in het water zijn ondergedompeld. Tegen de avond komen de egels dan naar buiten en kunnen ze op die manier het broodnodige vocht binnenkrijgen. Bij gevonden vogeltjes kan je zelf eens kijken of er nog een ouderpaar in de buurt te bespeuren is. Dan kan je de jonge vogels die uit het nest gevallen zijn er terug in leggen.