Vanaf maandag 8 augustus ’22 is er een algemeen en permanent rook- en vuurverbod in onze Vlaamse bos- en natuurgebieden van toepassing. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) wilde een stap verder gaan dan code geel en kreeg steun van haar collega’s in de regering om decretaal en permanent in te grijpen. Dat decreet werd intussen gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad, zodat het maandag van kracht wordt.

“In verschillende natuur- en bosgebieden in Vlaanderen ontwikkelen zich steeds vaker situaties van droogte”, steekt minister demir van wal. “Deze kunnen zeer snel een acuut risico op brandgevaar met zich meebrengen. Elk bijkomend risico op brand als gevolg van het maken van vuur of roken in natuur- en bosgebieden moet dan ook vermeden worden.” Natuur en Bos stelde reeds een tijdelijk verbod in op vuur maken en op roken in de bossen en een aantal natuurgebieden. Dit verbod geldt vanaf het moment dat het risico op natuurbranden de kleurcode geel, oranje of rood krijgt. Maar minister van Natuur Demir wilde toekomstige drama’s voor de Vlaamse natuur absoluut vermijden en werkte de voorbije weken aan een decreet dat een algemeen rook- en vuurverbod installeert in natuurgebieden die vallen onder een natuurbeheerplan, net als in bossen en natuurreservaten.  Dat zal het hele jaar door gelden en maakt ook de handhaving ervan eenvoudiger. Het Vlaams Parlement zette daarvoor vlak voor de zomer unaniem het licht op groen. Nu het Belgisch Staatsblad overging tot de publicatie van het nieuwe decreet van Demir, geldt vanaf maandag het algemeen rook- en vuurverbod in de bos- en natuurgebieden.

Kampvuur

Het permanent verbod houdt uiteraard rekening met uitzonderingen zoals het gebruik van de afgebakende plaatsen en bivakzones voor kamp- en kookvuren, als de risicocodes het toelaten. Zuhal Demir besloot met een oproep om erg voorzichtig te zijn in de bossen en natuur bij aanhoudende droogte. “Zo is het ook erg belangrijk geen afval te laten rondslingeren”, zegt ze. “Een stukje glas kan een lenseffect veroorzaken en brand doen ontstaan. Aan natuurbezoekers vraag ik een algemene waakzaamheid. Wie een verdachte rookpluim opmerkt, moet dit meteen te signaleren via het nummer 112”, besluit Demir.

Foto – ©Rudi De Cock