Er is niks nieuws onder de zon. De flamboyante sp.a voorzitter Conner Rousseau haalde een hele oude koe uit de stal om zijn partij een nieuw elan te geven. Sp.a wordt Vooruit!

Op 31 augustus 1884 verscheen het eerste socialistische dagblad van de hand van Edward Anseele, De Vooruit, enkele jaren later gevolgd door een christelijk dagblad voor arbeiders, “Het Volk”. En de socialistische beweging ging verder en richtte in 1913 De Vooruit op in Gent, een feestlokaal van de socialistische coöperatie waar arbeiders aan democratische prijzen konden eten, drinken en van kunst genieten. Ook hierin vlug gevolgd door de christelijke arbeidersbeweging met de Volksmachten en de dorpswinkels “De Welvaart”. Dat allemaal om de ziel van de arbeider te winnen.

In 1978 verdween de gazet “De Vooruit” in een fusie met “De Volksgazet” en werd “De Morgen” en 20 jaar later verdween ook “Het Volk” in een fusie met het Nieuwsblad.

Volgens persberichten zou het Kunstencentrum De Vooruit in Gent helemaal niet gelukkig zijn met de nieuwe naam van de Vlaamse socialisten en zelfs dreigen met een rechtszaak. Nu, in tijden van hoogconjunctuur vergeet men al eens vanwaar men afkomstig is. Ook in het Kunstencentrum in Gent.

Alleen de manier waarop de sp.a voorzitter Conner Rousseau de nieuwe naam in de media gesmeten heeft doet wel wat wenkbrauwen fronsen. Waar andere partijen dat via een uitgekiende mediashow plegen te doen, was een berichtje op sociale media dat de nieuwe naam wereldkundig moest maken. Of was Rousseau door zijn CD&V-collega Coens gepakt in snelheid wanneer die het maar steeds over “avanti” (vooruit) had tijdens de regeringsonderhandelingen?

Van Belgische Werkliedenpartij (BWP) naar Belgische Socialistische Partij (BSP) over Belgische Socialistische Partij (SP) en Socialistische Partij Anders (sp.a) terug naar de roots van de 19de eeuw, het moet kunnen.

Volgens Rousseau zal de partij vervellen tot een beweging die ‘de ramen en deuren openzet’ voor het bredere publiek. Een goeie zaak en misschien niet slecht bekeken nu heel wat CD&V kopstukken de banden met de Christelijke Arbeidersbeweging gênant beginnen vinden (en omgekeerd). Maar dan zou VOORUIT wel wat meer moeten openstaan voor mensen voor wie het christendom nog steeds een inspiratiebron is in hun sociaal denken. En dat was in het verleden, ondanks de vele naamsveranderingen niet het geval: notoire tsjeven-haters voerden binnen het socialisme nog steeds het hoge woord. Een deur openen betekent niet alleen “binnenhalen” maar ook welkom heten, respecteren, aanvaarden.