Het aantal overlijdens als gevolg van een coronabesmetting is licht gedaald, zo blijkt zaterdag uit voorlopige cijfers van het gezondheidsinstituut Sciensano. Ook met het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames blijft het de goede kant opgaan.

Het is duidelijk dat verschillende sectoren en politici nu al een voorafname doen voor het Overlegcomité van 22/12 en speciale openingsuren eisen, met Vlaams Ministerpresident Jambon voorop, blijkbaar de kampioen in het ballonnetjes oplaten. Want mensen geloven nog steeds dat, als je het vaak genoeg eist, het er ook zal komen. Daarvoor moet de daling van de cijfers veer meer significant zijn.

Van 4 tot en met 10 december werden dagelijks gemiddeld 282,3 nieuwe coronapatiënten opgenomen in de ziekenhuizen, een daling met 10 procent in vergelijking met de voorgaande periode. Er liggen nu 3.364 mensen met een besmetting in het ziekenhuis. Het aantal patiënten op intensieve zorg stijgt wel nog steeds: met 4 procent tot 837.

Dat de vierde golf de piek heeft bereikt, lijken nu ook de cijfers over de overlijdens te bevestigen. Van 1 tot 7 december stierven gemiddeld 47,3 mensen per dag, een daling met 1 procent tegenover de voorgaande zevendaagse. Sinds het begin van de pandemie lieten in België al 27.504 mensen het leven na een besmetting.

Het gemiddelde aantal bevestigde coronagevallen daalde in de week van 1 tot 7 december met 14 procent tegenover de voorgaande week, tot 15.344 per dag. Het gemiddeld aantal afgenomen tests verminderde eveneens, tot iets meer dan 103.000. De positiviteitsratio steeg wel licht met 0,5 procent tot 16,8 procent.

Het reproductiegetal is ten opzichte van de voorgaande week gedaald tot 0,94. Een getal onder 1 geeft aan dat de epidemie aan kracht verliest.

Het aantal nieuwe besmettingen en ziekenhuisopnames is in dalende lijn. De piek van de vierde golf lag tussen 28 november en 1 december. Maar op de afdelingen intensieve zorg is de daling nog niet ingezet. “We zien daar nog steeds een stabilisatie. Het aantal patiënten is zelfs lichtjes gestegen, met 1 procent, ten opzichte van vorige week”, zegt Steven Van Gucht.

Volgens de viroloog is het een kwestie van dagen voor ook daar de druk begint af te nemen. Hij verwijst naar een projectie van professor biostatistiek Kurt Barbé (VUB). Volgens zijn berekening duiken we kort voor het einde van het jaar onder de drempel van 500 bezette bedden op intensieve zorg. Dat is sneller dan wat Gentse onderzoekers berekenden. Zij schatten dat we die kritische drempel ten vroegste bereiken op 8 januari. “Als de daling is ingezet dan hebben we wellicht twintig dagen nodig om tot 500 te komen”, zegt Barbé. “De voorwaarde is dat we in de tussentijd niet versoepelen.”

Ze verschillen in snelheid, maar alle projecties zijn een stuk optimistischer dan de donkerste scenario’s die op het Overlegcomité eind november getoond werden. Volgens de zwaarste prognose van toen hadden vandaag 1.000 coronapatiënten op intensieve zorg gelegen. Dat cijfer zou nog zijn gestegen tot 1.200 tijdens de kerstdagen.

Het volgende Overlegcomité staat voorlopig pas gepland op 22 december, maar nu al is duidelijk wat de belangrijkste thema’s zullen zijn. Zo vraagt de horeca zo snel mogelijk duidelijkheid over het sluitingsuur tijdens de eindejaarsfeesten, maar ook verplichte vaccinatie en de invoering van 2G zullen aan bod komen. Dat laatste is een nieuwe toepassing van de coronapas. Normaal gezien krijg je onder drie voorwaarden een groen scherm: wanneer je volledig gevaccineerd bent, wanneer je genezen bent verklaard of wanneer je getest bent. In het geval van 2G valt die laatste mogelijkheid weg. Bedoeling is om zo meer mensen aan te zetten om zich toch te laten vaccineren.

In Limburg kunnen we nog niet spreken van een echte daling. De cijfers schommelen nog te veel. In de tabel hiernaast kan je de cijfers per gemeente bekijken en vergelijken: de ene dag dalen ze, de andere dag gaan ze weer omhoog. Enkel in de hospitalisatiecijfers volgt Limburg de nationate trend: die dalen vzn 281 naar 172 maar de intensieve bedden die bezet zijn stijgen van 63 naar 63.