Het aantal mensen die met Covid-19 opgenomen worden in de Belgische ziekenhuizen, is de voorbije week met bijna een vijfde gestegen. Dat blijkt vrijdag uit de gegevens van het gezondheidsinstituut Sciensano.

Tussen 2 en 8 juli werden dagelijks gemiddeld 17,9 mensen met corona opgenomen in de Belgische ziekenhuizen. Dat is een stijging met 19 procent in vergelijking met een week geleden. In totaal liggen nu 250 patiënten met corona in het ziekenhuis, wat wel nog altijd een daling is met 9 procent. Er liggen 95 patiënten op de afdeling intensieve zorg (-25 procent).

Het aantal nieuwe besmettingen neemt verder toe. In de week van 29 juni tot en met 5 juli hebben elke dag gemiddeld 628 mensen positief getest op het coronavirus. Dat is een stijging met 78 procent in vergelijking met een week eerder. Er werden in die periode ook wel 47 procent meer testen afgenomen. De positiviteitsgraad is maar zeer licht toegenomen, tot 1,1 procent.
In dezelfde periode zijn gemiddeld 3,3 mensen per dag overleden aan de gevolgen van Covid-19. Dat is nog een daling met 8 procent ten opzichte van de week voordien. Het gemiddelde neemt in vergelijking met het cijfer van een dag eerder wel al licht toe: tussen 28 juni en 4 juli overleden nog gemiddeld 3,1 mensen per dag Sinds het begin van de coronapandemie zijn in België al 25.196 coronapatiënten gestorven.
Tot slot blijkt uit de gegevens van Sciensano dat intussen bijna 7,49 miljoen mensen minstens één prik van een coronavaccin hebben gekregen. Dat stemt overeen met 65,0 procent van de Belgische bevolking (80,2 procent van de volwassenen). Ook zijn al 4,47 miljoen mensen volledig gevaccineerd: 38,8 procent van de totale bevolking (48,4 procent van de volwassenen).
Na enkele dagen van voorzichtigheid, namelijk een stijging met 1 besmetting, werden kregen gisteren weer 4 Truienaren de boodschap dat ze besmet waren. De vaconatiecijfers blijven voortreffelijk: 30.897 prikjes werden uitgedeeld aan 91,20% van de volwassen bevolking (+18) oftewel 76,18% van de totale bevolking. Het Sint-Trudo Ziekenhuis maakt nog geen gewag van coronapatiënten in de instelling.