Wie een dure aankoop doet, hoeft niet langer helemaal alleen te gaan winkelen. Denk aan de aanschaf van een keuken, nieuwe badkamer of gezinswagen. Al leidt de nieuwe regel meteen tot discussie: wat is een dure aankoop en wat niet? Daarover bestaat geen lijst.
Nu alle winkels sinds dinsdagochtend weer open zijn, blijft het de regel dat u in principe altijd alleen moet winkelen (kinderen uitgezonderd). U mag ook niet langer dan dertig minuten in de winkel vertoeven. Maar daar komt nu verandering in, want het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken en de FOD Economie publiceerden een uitzondering op die regel.
Officieel luidt die uitzondering dat u “voortaan met twee personen mag winkelen bij de aankoop van grote goederen waarbij een grondige bespreking noodzakelijk is gezien de impact op het huishouden of de woning”. Concreet? U wilt een salon of keuken kopen, een nieuwe badkamer laten plaatsen of zoekt een nieuwe gezinswagen. Voortaan mag man- of vrouwlief hiervoor weer mee naar de winkel, kwestie van te verhinderen dat u de miskoop van uw leven doet. Belangrijk: u moet voor zo’n aankoop met twee wel altijd een afspraak maken. En dan mag het ook langer duren dan een halfuur. We kunnen ons inderdaad best voorstellen dat je op 30 minuten geen auto gekocht hebt!
Wat echter allemaal een grote of belangrijke aankoop is, daar ontstond gisteren al meteen discussie over. Voor Mode Unie, de sectorfederatie van de kledingwinkels, moet die uitzondering bijvoorbeeld ook gelden voor bruidswinkels. En ook juweliers herkenden zich in de uitzondering.
De FOD Economie zegt geen lijst te hebben opgesteld van producten of diensten waarvoor de uitzondering geldt. “Een belangrijke aankoop bij een juwelier kan voor ons ook. De filosofie is dat het over een aankoop gaat waar een belangrijk bedrag mee is gemoeid, en waarbij het aangewezen is dat echtgenoten of partners ter plaatse met elkaar kunnen overleggen. U mag trouwens niet eender wie meenemen voor zo’n belangrijke aankoop: het moet gaan om een lid van het huishouden, of voor een alleenstaande over het knuffelcontact”, luidt het bij de FOD Economie.