Betere bescherming grens- en seizoensarbeiders

Algemeen

Het Europees Parlement nam gisteren een resolutie aan die oproept tot een betere bescherming en werk- en leefomstandigheden van grens- en seizoensarbeiders. De resolutie komt er in nasleep van de coronacrisis, die het belang én de kwetsbaarheid van deze groep werknemers aantoonde.

Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld): “In Limburg steken maar liefst 20 000 mensen dagelijks de grens over naar Nederland om er te gaan werken. Om nog maar te zwijgen van de duizenden seizoensarbeiders die jaarlijks naar Haspengouw komen om mee te helpen het vele werk in de land- en tuinbouwsector verzet te krijgen. Het vrij verkeer van goederen en werknemers is de essentie van de Europese Unie, en biedt enorme kansen en mogelijkheden voor onze welvaart en economie. De coronacrisis heeft bij ons en in de ganse EU duidelijk aangetoond dat grens- en seizoensarbeiders essentieel zijn voor belangrijke economische sectoren, maar ook dat zij heel wat problemen hebben ondervonden als gevolg van de grenssluitingen en coronamaatregelen. Onder leiding van Renew Europe kwam daarom een resolutie tot stand die de kwetsbare situatie van grens- en seizoensarbeiders aankaart en oproept om hen beter te beschermen.”

In de EU zijn er meer dan 17 miljoen EU-burgers die wonen en werken in een ander Europees land dan het land van nationaliteit, een aanzienlijke groep mensen die door de pandemie in moeilijkheden geraakte.

De verschillende nationale wetgevingen en beperkte coördinatie op het vlak van sociale zekerheid en bescherming zorgden tijdens de coronacrisis voor discriminatie tussen mobiele en nationale werknemers, bijvoorbeeld wat betreft de werkloosheidsuitkering. Betere coördinatie inzake sociale zekerheid zou het vrij verkeer van werknemers ten goede komen en is een belangrijke en noodzakelijke stap om onze grens- en seizoensarbeiders beter te beschermen en goede werk- en leefomstandigheden te garanderen”, aldus Vautmans.

Goed nieuws voor onze landbouwers! Gisteren besliste het Europees Parlement 🇪🇺 om via het Europees fonds voor plattelandsontwikkeling een eenmalig bedrag te betalen aan landbouwers en kleine agrovoedingsbedrijven. Het maximum compensatiebedrag voor kmo’s is vastgesteld op €50.000. Voor landbouwers is dit maar liefst €7.000. Een pak meer dus dan de €5.000 die de Commissie voorstelde! Ook willen we de totale steun per lidstaat optrekken. Deze maatregelen moeten de landbouwers uit de meest getroffen sectoren wat meer ademruimte geven. Het is nu aan onze Vlaamse landbouwminister om zo snel mogelijk over te gaan tot toepassing ervan!

Geen reacties

Deel jouw reactie met de bezoekers van Truiensnieuws.be

Algemeen
Online infosessie: zin en onzin over zonnepanelen

Het gemeentebestuur van Gingelom besliste in 2019 om zonnepanelen te plaatsen op de daken van het gemeentehuis, de bibliotheek, de sporthal en de gemeentelijke werkplaats. In september en oktober werden deze werken uitgevoerd. Op dit moment zijn er dus 5 gemeentelijke gebouwen uitgerust met een PV-installatie. Denk jij er ook …

Algemeen
Geen subsidies voor carnavalsverenigingen!

“Carnaval Sint-Truiden is afgelast omwille van Corona. Alle begrip hiervoor, de volksgezondheid gaat voor alles”, zei sp.a gemeenteraadslid Eddy El Herbouti tijdens de gemeenteraad van maandag 26 oktober 2020. Er is echter een grote “maar”. “De carnavalsverenigingen hebben echter al heel wat geld uitgegeven, onder andere voor kledij, de wagens …

Algemeen
Mag mijn poetshulp nog komen … en andere vragen

  Welke winkels zijn essentieel, mag je nog verhuizen of op reis gaan, wat met de crèches en bibliotheken, en mogen grootouders nog op kinderen passen? Er zijn meer vragen dan we kunnen beantwoorden. Maar we proberen het toch met deze 20. Hiermee kom je al een stuk verder. Om …