Het wordt schrijnend in het Belgisch voetbal. Beschamend zelfs. Groeien we langzaam maar zeker naar een competitie van de G6, zoals Brugge, Anderlecht, Standard, Genk, Antwerp en Gent zichzelf zo graag kwalificeren, zonder de kleintjes? Of trekken ze in groep naar een Bene-ligue om van die “bucht” af te zijn? Zelfs in Brussel speelt, men deze commercie mee.

De G6 schrijven een brief over de grote onrechtvaardigheid dat voetballers ook RSZ moeten betalen, de G6 worden ontvangen door een rist ministers om hun grieven en vooral financiële lasten te expliceren. Net of deze zeer rechtvaardige maatregel de andere profploegen niet zou treffen.

De G6 worden om de haverklap door scheidsrechterlijke beslissingen bevoordeeld, de VAR kijkt soms ostentatief de andere richting uit als een G6-er uit de bocht vliegt.

Daar komt nu de bondsprocureur bij. De weledele heer Patrick Bouwman zorgde er hoogstpersoonlijk voor dat de straf voor STVV-er Robert Bauer van drie speeldagen effectief naar vier gelift werd in beroep. En de reden? We citeren de brave man: “Het kan niet zo zijn dat een speler langer met een blessure aan de kant staat dan de speler die de blessure heeft veroorzaakt”. Waar staat dat ergens in het reglement? Houdt dit enige steek? Gaat men deze idiote zienswijze ook volgen als er morgen een G6-er op het strafbakje bij de disciplinaire commissie zit? Het antwoord is simpel: driemaal NEEN.

Het Belgisch voetbal heeft weer een beurt gemaakt zoals al zo vaak dit seizoen: het is koren op de molen van Jan Modaal die het favoritisme ten voordele van de G6 kotsbeu wordt, die het gezaag en gezeik van de G6 over de niet meer dan gewettigde vraag om ook sociale zekerheid en belastingen te heffen op de overdreven lonen van hun voetballers zoals voor elke burger in dit land, aan zijn strot uit komt. Dat wordt het failliet van ons voetbal: de ongebreidelde hebzucht van de G6, maar ook de gelatenheid waarmee de kleinere clubs dit ondergaan. Nu ja, kritiek op scheidsrechters, VAR en andere bondsinstanties door spelers, clubs en trainers wordt in de kiem gesmoord door het bondsreglement die elke criticus uit de voetbalwereld monddood maakt. Tenzij je Hein Vanhaezebrouck heet.

Verdiende Bauer een rode kaart? Ja
Was de straf proportioneel? Streng maar ja
Werden er in het voorbije jaar straffen verstrengd in beroep? Neen

Nog een geluk dat er de persvrijheid bestaat, die kan je niet monddood maken.