Naar aanleiding van de Dag van de Buren op 28 mei 2021 lanceerde de stad Sint-Truiden een oproep bij haar inwoners om hun buren nog beter te leren kennen en hun buurt daarmee nog mooier te maken. Met een strip, stickeractie en een oproep waarbij je je beste buur kon nomineren, wilde de stad vertellen dat er niet veel nodig is om een goede buur te zijn. We ontvingen heel wat ontroerende verhalen en nominaties voor ‘dé beste buur’. De 7 winnaars van deze actie ontvangen een exclusief ‘beste buur’-T-shirt en hun verhalen brengen we uitgebreid in het maandelijks informatieblad van de stad Sint-Truiden.

Er is niet veel nodig om een goede buur te zijn: elkaar een goedemorgen wensen, een praatje slaan, samen een pint drinken of een buurtactiviteit organiseren,… het zijn vaak kleine gebaren met een groot effect. Ook tijdens de coronapandemie bleven heel wat buurten voor elkaar zorgen. Zo werd er naar de winkel gegaan voor oudere of minder mobiele buren of werden er op veilige afstand voordeurbezoekjes gebracht. De inwoners van Sint-Truiden konden via de website van de stad vertellen waarom juist hun buurman en/of -vrouw ‘dé beste buur’ is.

De verschillende genomineerden zullen de komende weken bezoek krijgen en/of hun t-shirt ontvangen. Vandaag stond het eerste bezoek gepland. Irène Dewaelheyns en Mariette Meys leerden elkaar kennen bij Triamant in Velm waar ze een serviceflat huren. Voor Irene Dewaelheyns is Mariette Meys dé beste buur van Sint-Truiden:

“Mariette is op 87-jarige leeftijd nog zo kwiek als een veulentje. Ik heb heel wat tegenslagen gekend en bij elke tegenslag stond en staat Mariette voor mij klaar. Daardoor zijn wij onafscheidelijk geworden. Elke dag komt ze langs om te kijken of alles goed is met mij én dat al 7 jaar! Ik zou haar dan ook graag willen bedanken om zo een goede buur te zijn.”

“De vele verhalen zijn hartverwarmend. Mensen zijn tijdens corona attenter geworden voor elkaar. Ze hebben heel vaak hun buren opnieuw leren kennen. Het is fijn om te weten wie er boven, onder of naast je woont en het is nog fijner om te weten dat er iemand voor je klaarstaat als dat nodig is. Of om gewoon eens een babbeltje mee te slaan. Er zijn nog te veel eenzame mensen van alle leeftijden voor wie jouw glimlach of vriendelijk woord echt wel het verschil kan maken”, zegt schepen van sociaal beleid, Pascy Monette.

“Als stadsbestuur hechten we veel belang aan buurtwerking. We merken dat er heel wat initiatieven genomen worden. Het aantal buurtcomités neemt ook elk jaar toe. Dat is een positieve trend die we graag mee ondersteunen. Zo zullen we deze zomer verrassingsoptredens weggeven met een lokale artiest op een buurtfeest georganiseerd door een buurtcomité”,  vindt schepen van wijk- en dorpszaken Jurgen Reniers.

Wil je zelf een buurtcomité opstarten of  een buurtfeest organiseren? Meer info krijg je van Dirk Benaets, coördinator buurtwerking op het nummer 049215 68 87