De jaarlijkse WEEK VAN DE ZORG waarbij de zorg- en welzijnssector in de kijker wordt geplaatst is verschoven van maart naar mei. Zorg voor elkaar is echter een thema dat jaar in jaar uit, dagdagelijks om aandacht vraagt.

De Piepel en de VELINX in Tongeren slaan de handen in elkaar rond dit broos en precair thema waarbij via voorstellingen, expo’s, film en workshops zowel passief als actief wordt gewerkt rond de bewustwording en het belang van zorg. Niemand is onbreekbaar, niemand is onkwetsbaar, daar hebben we zelfs geen pandemie voor nodig om hiervan overtuigd te zijn. Op een bepaald moment zullen we allemaal zorg nodig hebben in ons leven, maar tegelijkertijd hebben we ook allemaal de kracht in ons om zorg te geven aan de ander.

Met de voorstellingen ‘Geef mijn hand terug’ van Bronks, ‘Carrying my father’ van There There Company, de film ‘C’Mon C’Mon’ van Mike Mills en de expo van Tijs Posen willen ze prangende thema’s bespreekbaar maken en een boodschap van warmte en hoop uitdragen.

Dienstencentrum De Piepel sluit hierbij aan met 2 workshops rond zelfzorg en veerkracht. Daarbovenop stellen ze deze maand nog graag twee gloednieuwe publicaties aan u voor. Deze “maand van de zorg” sluiten ze af met een inleefavond rond autisme waar de interactie met elkaar centraal staat.

“Met de Piepel op weg naar een zorgzame stad”
“Er zijn voor elkaar schept mogelijkheden om elkaar te versterken in een zorgzame stad waar cultuur en welzijn hand in hand gaan. Samen met de Piepel engageren we ons voor warme en aangename buurten. Zo kan iedereen in Tongeren gratis gebruik maken van het digitaal buurtplatform HOPLR dat buurtbewoners met elkaar verbindt. Inmiddels hebben “220” Tongenaren zich ook al als burenhelper via dit medium aangemeld. Een indrukwekkend cijfer in enkele maanden tijd”, aldus Jos Schouterde,; schepen van Sociale Zaken.!  

An Christiaens, schepen van Cultuur, Toerisme en Jeugd, vindt dan weer dat een gezonde geest  minstens even belangrijk is als een gezond lichaam, dat wisten de Romeinen ons al te vertellen. “Naast fysieke zorg heeft eenieder ook nood aan mentale zorg. Aan zelfzorg. “Zorg voor jezelf en zorg voor elkaar” sms-ten en mailden we elkaar tijdens de afgelopen maanden en jaren in volle pandemie. Dit mantra mogen we niet vergeten of verwaarlozen”, vindt schepen Christiaens.  

‘De VELINX zorgt meer dan ooit voor troost, verbinding en mentaal welzijn, daarom dat we ook heel graag participeren aan de projectmaand rond zorg en kwetsbaarheid’, stelt schepen van cultuur An Christiaens. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) analyseerde in 2019 900 onderzoeken en concludeerde: het actief of passief beleven van kunst bevordert de gezondheid en het algemeen welbevinden. In de VELINX kan u hiervoor wekelijks terecht. Zonder doktersvoorschrift!

Patrick Dewael,burgemeester, besluit. “Zorgen voor elkaar is wat we doen in tijden van nood. Wat we moeten doen zelfs, iedereen heeft nood aan zorg op een bepaald moment in zijn/haar leven. De VELINX en de Piepel werken een maand lang rond dit o zo belangrijke thema met theater, dans, workshops, een expo, film en een boekvoorstelling. Of hoe schoonheid, troost en zorg hand in hand kunnen gaan.”

THEATER
‘GEEF MIJN HAND TERUG’ (BRONKS)
Een theatervoorstelling over een ongeneeslijke ziekte, het lot, de kwetsbaarheid van de dingen, de reacties van onhandige omstaanders en alle tragische en komische situaties die daaruit voortvloeien. Een gesprek tussen twee vrienden. Zonder taboes en vol humor.

DANS
‘CARRYING MY FATHER’ (THERE THERE COMPANY)
Een fysieke, acrobatische voorstelling over dragen en gedragen worden. Over vasthouden en loslaten. Acht volwassen mannen dragen elkaar, testen elkaar, ontmoeten elkaar. Acht lichamen die niet even sterk zijn, maar wel even krachtig in hun eigenheid en interactie. Ze ontdekken de uitdagingen van het ouder worden en de rijkdom van het samenwerken. Centraal staat het besef: zoals de vader de zoon droeg, zo zal de zoon ooit de vader dragen.

FILM
C’MON C’MON (MIKE MILLS)
Radiojournalist Johnny (Joaquin ‘The Joker’ Phoenix) werkt aan een project waarbij hij verschillende kinderen interviewt over hun dromen en de toekomst van de wereld. Wanneer Johnny zijn neefje onder zijn vleugels neemt tijdens een roadtrip van Los Angeles naar New York en New Orleans, ontstaat er langzaam een unieke band tussen de twee. Een ode aan de generatie van de toekomst, en zij die hen opvoeden.

EXPO
MASKERADE FOTOTRILOGIE (TIJS POSEN)
De Tongerse fotograaf Tijs Posen – een Joris Hessels in het lijf van Stefan Vanfleteren –toont een expo van maar liefst 3 reeksen foto’s. Een eerste reeks beelden richt zich op het thema ‘zorg’. Deze foto’s waren al te zien in Het Belang Van Lim-burg, Knack en onlangs nog op de PXL. De tweede reeks toont zijn ‘straatfoto’s’, misschien wel Tijs’ fort. De documentairemaker en verhalenverteller in Tijs krijgen hier duidelijk het gezelschap van de geschoolde fotograaf. Een laatste reeks foto’s bestaat uit geënsceneerde en minutieus bewerkte foto’s. Deze foto’s hebben ook een directe link met COVID-19: elk van de geportretteerde personen heeft namelijk ook op professioneel vlak moeten leren leven met de opgelegde beperkingen. Op 17 maart stelt Tijs in de VELINX zijn boek ‘XXX’ voor.

WORKSHOPS
ZELFZORG EN VEERKRACHT (BRECHT JANS)
Workshop 1: Met ‘De Spanningsmeter’ verwerf je inzicht hoe emoties je dagelijks leven beheersen en hoe je ze naar jouw hand kunt zetten. Met dit handige instrument ga je nog standvastiger door het leven en zorg je goed voor jezelf.
Workshop 2: Verruim je horizon met ‘De Levensboom’ . A.d.h.v. een begeleide tekenopdracht ontdek je je innerlijke drijfveren en de unieke persoon die in jou schuilt. Door onze levensboom aan elkaar voor te stellen, geven we ruimte aan een bijzonder ontmoetingsgesprek.
Beide workshops zijn gratis maar je moet wel vooraf inschrijven via www.develinx.be of 012 80 00 40.

VOORSTELLING GEMEENTEBROCHURE
DEMENTIE … ALS JE ERMEE TE MAKEN KRIJGT (SCHEPEN JOS SCHOUTERDEN)
Op 18 maart stellen we de brochure ‘Dementie … als je ermee te maken krijgt’ voor. Het toenemend aantal personen met dementie legt een zware last op het maatschappelijk zorgnetwerk. Dementie treft immers niet alleen de zieke, maar ook zijn volledig sociaal netwerk. Familie, mantelzorgers, zorgverleners en omgeving; iedereen ervaart de gevolgen. Deze brochure wil dan ook een handig instrument zijn om iedereen die met dementie te maken krijgt van de juiste informatie en wegwijzers te voorzien.

INLEEFAVOND AUTISME (OPVOEDINGSWINKEL ZUID-LIMBURG)
Hoe ervaren mensen met autisme de wereld? Opvoedingswinkel Zuid-Limburg gaat op zoek naar antwoorden via een inleefavond. De avond start met de kortfilm ‘Mind my mind’ van Floor Adams. Daarna vertelt Dominique Dumortier (VZW Autisme van binnen uit) haar verhaal als moeder van drie in een gezin met autisme. Ze geeft je ook praktische tips en helpt je autisme beter te begrijpen. Op deze inleefavond verzamel je ook nuttige randinfo en brochures.

KALENDER:
Dinsdag 8 maart 2020 om 20.30 uur, C’mon C’mon – Mike Mills, Tickets – Basis: € 14,00/ vriendenprijs: € 7,00

Woensdag 16 maart 2022 om 20.30u,Carrying My Father – There There Company, Tickets – Basis: € 8,00/ VVk: € 7,00

Donderdag 17 maart 2022 om 14.00u, Workshop ‘De Spanningsmeter’, Gratis/ inschrijven  via www.velinx.be of aan de ticketbalie van de VELINX tijdens de openingsuren.Opgelet! Beperkt aantal plaatsen!

Donderdag 17 maart 2022 om 19.30 uur, Opening expo /boekvoorstelling ‘Maskerade’ van Tijs Posen, Vrije toegang

Vrijdag 18 maart 2022 om 20.00u, Boekvoorstelling ‘Dementie… als je ermee te maken krijgt’ Vrije toegang

Vrijdag 18 maart 2022 om 20.30u, Geef mijn hand terug – BRONKS, Tickets – Basis: € 14,00/ vriendenpas: € 10,00

Dinsdag 29 maart 2022 om 14.00u, Workshop ‘De Levensboom’, Gratis/ inschrijven via www.velinx.be of aan de ticketbalie van de VELINX tijdens de openingsuren, Opgelet! Beperkt aantal plaatsen!

Van 16 maart tot 16 mei, Expo Maskerade van Tijs Posen, Doorlopend te bezoeken tijdens de openingsuren van de VELINX en tijdens alle voorstellingen.

Donderdag 31 maart 2022 om 19u, Inleefavond Autisme, Gratis/ inschrijven via www.opvoedingswinkelzuidlimburg.be of 012 49 04 00. Opgelet! De sessie vindt plaats in het auditorium van het Gallo-Romeins Museum (Kielenstraat 15) op 31 maart van 19 tot 22 uur (ontvangst vanaf 18.30 uur). Inschrijven via www.opvoedingswinkelzuidlimburg.be of 012 49 04 00