De Pro League heeft vandaag heel wat knopen doorgehakt. We geven u de integrale persverklaring . Maar één feit is zeker: Waasland-Beveren degradeert, en of OH Leuven en/of Beerschot promoneren is nog helemaal niet zeker. Dat zou best wel eens Westerlo kunnen zijn, de rechtmatige kampioen van 1B

Afwikkeling seizoen 2019-2020:
Volgens de bepalingen van het Ministerieel Besluit van 8 mei 2020 stelde de Algemene Vergadering van de Pro League vast dat de sportieve competities tot 31 juli 2020 geannuleerd zijn.

De Algemene Vergadering stemde in gevolge hiervan voor de aanvaarding van het klassement van de Jupiler Pro League na 29 speeldagen en stopzetting van de competitie met volwaardig statuut, met onder meer volgende sportieve conclusies:

  • Club Brugge – kampioen en aantredend in de groepsfase van de Champions League
  • KAA Gent – Q3 Champions League
  • Sporting Charleroi – Europa League*
  • Antwerp – Europa League
  • Standard de Liège – Q2 Europa League

Waasland-Beveren degradeert naar 1B.

Promotiestrijd 1B
Voor de finalewedstrijden van 1B besliste de Algemene Vergadering dat Beerschot VA en OHL de terugwedstrijd van de finale dienen af te werken voor de start van het kampioenschap, seizoen 2020-2021.
Uiterlijk op 31 mei 2020 zullen zij hun akkoord en het exacte tijdstip waarop de wedstrijd wordt afgewerkt, meedelen aan de Pro League. 
Het management van de Pro League zal belast worden om het bondsreglement aan te passen met betrekking tot de speelgerechtigdheid van de spelers op de datum van deze wedstrijd én niet op de oorspronkelijk voorziene datum.
Indien de promotiefinale niet wordt afgewerkt voor de start van het nieuwe seizoen, zal de club met het hoogste aantal punten uit het kampioenschap van 1B met een geldige licentie voor 1A, zijnde KVC Westerlo, promoveren naar de Jupiler Pro League.

Bekerfinale
Betreffende de finale van de Croky Cup besloot de Algemene Vergadering te streven naar een sportieve beslissing, met name het afwerken van de finale in het laatste weekend toegestaan door UEFA én voor aanvang van de reguliere competitie van de Jupiler Pro League seizoen 2020-2021.
Indien dit niet het geval is, aanvaarden alle clubs dat het sportieve klassement van de Jupiler Pro League na 29 speeldagen zal dienen als basis van de Access-list voor de Europese clubcompetities van UEFA .
Het management van de Pro League zal belast worden om het bondsreglement aan te passen met betrekking tot de speelgerechtigdheid van de spelers op de datum van deze wedstrijd én niet op de oorspronkelijk voorziene datum.

Sportieve en economische dalers
De Algemene Vergadering besliste ook tot de invoering van het principe dat de sportieve dalers vanaf het seizoen 2020-2021 altijd zullen degraderen in of uit het profvoetbal.
Economische dalers zullen dus niet langer de plaats innemen van sportieve dalers, zoals aangegeven in artikel P1541.7 van het bondsreglement. Dit principe blijft gehandhaafd tot een minimumaantal van 14 clubs wordt bereikt in Jupiler Pro League en 6 clubs in 1B.

Nieuw competitieformat 1A en B
De Algemene Vergadering besliste om voor het seizoen 2020-2021 de Jupiler Pro League in een aangepast format af te werken.
Het seizoen zal bestaan uit een reguliere competitie van 30 speeldagen, met éénmalige verkorte play-offs van 2 reeksen van vier, waarbij de nummers 1 tot 4 van de reguliere competitie strijden voor het kampioenschap in de Champions play-offs.
In de tweede play-offs strijden de nummers 5 tot 8 voor het 4e Europese ticket, waarbij de winnaar van deze poule tegen de nummer vier van de Champions play-offs-reeks strijdt voor het laatste Europese ticket.
Deze wedstrijd wordt niet gespeeld indien de bekerfinale wordt afwerkt door 2 clubs uit de Champions play-offs of de winnaar van de Beker uitkomt in de Champions play-offs.
De competitie 1B zal gespeeld worden door 8 teams, met 4 onderlinge confrontaties. De kampioen wordt aangeduid op basis van het reguliere klassement na 28 speeldagen, zonder puntendelingen na de seizoenshelften.

Modaliteiten
De clubs aanvaardden in de Algemene Vergadering om het seizoen aan te vangen in het weekend van 7 augustus voor de Jupiler Pro League en het weekend van 21 augustus voor 1B.
Wedstrijden die door de lokale overheid worden verboden, worden niet afgewerkt en resulteren in een forfaitscore van 0-3 ten nadele van de thuisclub. De thuisclub behoudt de mogelijkheid om deze af te werken op neutraal terrein op de voorziene datum.
Alle clubs engageren zich dat de reguliere competitie en play-offs afgewerkt zullen worden.
Indien door overmacht zou blijken dat de reguliere competitie niet volledig kan afgewerkt worden, gaan alle clubs akkoord met het principe om het sportieve klassement op het moment van afsluiting te aanvaarden, met de sportieve conclusies op basis van dit klassement (titel, Europese tickets & degradatie), zonder compensatie. Na afloop van het seizoen 2020-2021 wordt zowel voor de Jupiler Pro League als 1B teruggekeerd naar het competitieformat zoals voorzien in het seizoen 2019-2020.

Compensatie en solidariteit
Een compensatie wordt voorzien, samengesteld uit een éénmalige solidariteitsbijdrage van de clubs die uitkomen in de UEFA-competities in het seizoen 2020-2021 en een voorafname van het deel van de winsten van Euro 2021, bestemd voor de profclubs.
De Algemene Vergadering heeft het principe vastgelegd dat clubs die aanspraak maken op technische werkloosheid voor betaalde sportbeoefenaars, geen aanspraak kunnen maken op deze solidariteitsbijdrage.