De Galerij in Residentie A Speculo heeft de laatste jaren geen aantrek meer. Er komen zich geen nieuwe winkels meer in vestigen en er is leegstand. De Galerij is dus aan vernieuwing toe.

In de eerste plannen zouden er een 13-tal commerciële ruimtes ontwikkeld worden tussen 20 en 90 m2. Kleinere ruimtes zouden ook samengevoegd kunnen worden tot een groter winkeloppervlak.

De bedoeling is of was om er een beauty en Lifestyle center A Speculo van te maken, een volledig open, gezellig geheel met een echte koffiebar aan de ingang, waar je van de ene naar de andere winkel kunt via de openbare ruimte, dewelke tevens flexibel en multifunctioneel zal ingevuld worden met workshops, pop-up-shops, catwalk activiteiten, tentoonstellingen, …

Heden heeft het Centrum voor BasisEducatie Limburg-Zuid plannen om de galerij om te vormen tot een open school. Hierdoor kan er les gegeven worden aan laaggeschoolde volwassenen die hun dan kunnen vervolmaken in bepaalde domeinen. Hiernaast is er nog ruimte voor enkele winkelpanden.

Eén zaak is zeker: de galerij hoe ze nu al jaren bestaat zal uit het straatbeeld van de Stad Sint-Truiden verdwijnen en zal een betere bestemming krijgen.