De coronacijfers blijven stijgen. Voor morgen spreekt men zelfs van 20.000 besmettingen, dus kondigde het Overlegcomité woensdagavond extra maatregelen aan die op 20 november in werking treden.

Telewerk
Telewerk werd na het vorige Overlegcomité al sterk aangeraden maar aanraden is blijkbaar weinig efficiënt, dat wordt nu een verplichting. Zo moeten we binnenkort vier dagen per week verplicht thuiswerken. Dat tot 13 december. Daarna wordt er overgegaan naar drie dagen.

Nachtleven, horeca en evenementen
Het Overlegcomité heeft beslist dat op plaatsen waar het Covid Safe Ticket gebruikt wordt ook een mondmasker moet gedragen worden. Dat geldt voor publieke evenementen en private evenementen met meer dan 50 personen binnen of meer dan 100 personen buiten. Het geldt ook voor de horeca, schouwburgen, concertzalen, culturele centra, cinema’s en indoor pret- en themaparken. We moeten het mondmasker dus dragen als we binnenkomen, rondlopen, naar het toilet gaan. Als je neerzit in de horeca, mag het mondmasker wel af. Discotheken en dancings die geen verplichte mondmaskerdracht willen toepassen moeten hun bezoekers verplichten het CST te combineren met een zelftest ter plaatse.

Mondmaskers vanaf 10 jaar
In binnenruimtes en op evenementen buiten worden mondmaskers verplicht, ook voor kinderen vanaf 10 jaar. Premier De Croo sprak over “een zeer brede mondmaskerplicht”. Tot nu was dat het geval voor iedereen ouder dan 12 jaar. Of die mondmaskerplicht ook op school zal gelden, wordt vanavond op het onderwijsoverleg beslist.

Boosterprik en vaccinatie bij kinderen
De derde (booster)prik zal er voor iedereen komen tegen maart of eind april. Indien er een gunstig advies komt van de Hoge Gezondheidsraad en het Comité voor Bio-Ethiek en een goedkeuring van het EMA zal de vaccinatie van 5-11-jarigen zo snel mogelijk opgestart worden. Dat zal op vrijwillige basis zijn.

Verplichte CO2-meter op school
Een basisregel is ook ventilatie. Er werd beslist om de luchtkwaliteit in scholen beter op te volgen en daardoor moeten er CO2-meters komen in lokalen waar veel mensen samenkomen. Dezelfde afspraak geldt voor de werkplek.

Niemand content
VUB-professor Huisartsengeneeskunde Dirk Devroey is allesbehalve onder de indruk van de maatregelen die het Overlegcomité woensdag genomen heeft om de vierde piek in de coronapandemie tegen te gaan. “De overheden hebben nog maar eens nagelaten om tijdig te anticiperen”, zegt de professor, die de genomen maatregelen ook weinig doortastend vindt.

Biostatisticus Geert Molenberghs (KU Leuven/UHasselt) is gematigd tevreden met de beslissingen die genomen zijn op het Overlegcomité. Dat zegt hij woensdagavond in een eerste reactie aan Belga. “Maar ik zou het niet erg vinden mocht het wat meer zijn.”

Het onderwijsveld herhaalt de vraag om bij de 3de prik prioriteit te geven aan het personeel van het basisonderwijs: dat zou de grootste waardering zijn voor al het werk dat vandaag gedaan wordt in de scholen en de CLB’s. Dat stelt het kabinet van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts in een persbericht waarin we ook lezen dat Weyts geld vrij maakt om in Vlaanderen elke klas te voorzien van een CO2-meter.

Vandenbroucke was duidelijk “Als we dit niet doen, zitten we binnenkort in complete lockdown”. De genomen maatregelen zijn volgens minister van Volksgezondheid een “absoluut minimum”. Dat zei hij al tijdens de persconferentie en herhaalde dat nog eens voor de camera van VTM Nieuws. “Er gaat ongelooflijk veel virus rond. Als we dit niet doen, zitten we binnenkort in een complete lockdown. Het virus laat ons geen bewegingsruimte.”

De evenementensector spreekt na afloop van het Overlegcomité van een “zwarte woensdag”. Dat zegt Bruno Schauwbroeck, de woordvoerder van de Event Confederation (EC), die de sectororganisaties van de verschillende takken van de evenementensector verenigt. “Door de mondmaskerplicht bij het Covid Safe Ticket (CST) is onze sector de facto gesloten”, klinkt het woensdagavond. Idem dito bij de horeca. “Ik ben van nature een optimist, maar vandaag ben ik pessimistisch. Dit is terug naar af”, zei Mathias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen, aan VTM Nieuws. Hij had het over de beslissing van het Overlegcomité om ook in de horeca opnieuw mondmaskers in te voeren boven op het Covid Safe Ticket.

Misschien ook interessant wat er (nog) niet beslist is zoals een (al dan niet grote, kleine of selectieve) lockdown. Maar ook geen bubbelplicht zoals in Nederland of een beperking van de contacten. En nog geen algemene verplichting tot vaccinatie. Maar al die dingen liggen wel op tafel!