De koopjes zijn op, wie niet weg is, is gezien, de solden zijn gedaan, de uitverkoop is voorbij. Zo zou de wintermercato kunnen bestempelen, de periode dat club verlappen wat ze niet kunnen gebruiken, malcontente spelers van de hand doen en via noodaankopen een scheve situatie proberen recht te trekken.

Als er één club was die dringend gebruik moest maken van deze wintersolden, dan was het STVV: een rots in de verdediging, een spelverdeler op het middenveld en een scorende spits vooraan waren het minimum dat op het verlanglijstje van analisten en supporters stonden. Wanneer je dat minimum koppelt aan de zakelijke manier waarop Japanners denken dat voetbal in mekaar zit, dan weet je dat dit minimum een utopie wordt. De kas moet kloppen, niet het voetbal, niet de sfeer, niet de Stayenbeleving. Zich redden en nog wat centen op de spaarboek, dat is de voetbalpolitiek in het land van de rijzende zon.

De belabberde manier waarop ze de affaire Pius en Schmitt aangepakt hebben, de soep en de kool sparend, zegt nog maar eens hoe groot de afstand tussen het beleid en de supporters is. Terwijl een Truiens supporter een sanctie kreeg voor een fuck-you-vinger, mag een speler dat ongestraft doen als hij de supporters op stang wil jagen.

Vandaag weten we ook eindelijk in welke mate STVV zich de voorbije maand versterkt heeft. We moeten de nieuwkomers uiteraard het voordeel van de twijfel geven want die mensen kunnen niks aan het beleid doen. Aan het beleid kunnen we echter geen grammetje voordeel van de twijfel geven, want als de optelsom maken van hetgeen weg gaat en hetgeen komt, dan zal de uitkomst financieel wel positief zijn, maar sportief hebben we grote reserves. Waar is de sterke man op het middelveld? En wie werd verkocht of uitgeleend? Heeft Hollerbach nu meer troepen ter beschikking dan vorige maand? De komende maanden zullen uitsluitsel geven, maar ondertussen heeft het bestuur nog een hoop werk te verrichten, op de eerste plaats de scherven lijmen met de supporters en Schmitt en Pius eens duidelijk op hun plaats zetten. Een krachtig signaal, dat verwachten de Truienaren met een geelblauw hart. Qua transfers was het matig, als dat signaal naar de supporters er niet kom, dan zou Stef Wijnants op Sporza wel eens gelijk kunnen hebben: dan is onze club PIEPEDOOD. Euthanasie is dan niet meer nodig om ons uit ons lijden te verlossen.